του Νίκου Αβουκάτου
Oι καμένες εκτάσεις από την αρχή της φετινής αντιπυρικής περιόδου στην Ελλάδα ώς και τις 26 Αυγούστου ήταν αρκετά κάτω του μέσου όρου της τελευταίας δεκαετίας (150.440 καμένα στρέμματα, έναντι μέσου όρου δεκαετίας 256.920 στρεμμάτων για την ίδια περίοδο), σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Πληροφοριακού Σύστηματος Δασικών Πυρκαγιών (European Forest Fire Information System – EFFIS).
Το μεγαλύτερο μέρος των καμένων εκτάσεων εντοπίστηκε στη Ζάκυνθο (17.714,8 στρέμματα, χωρίς τις νέες πυρκαγιές που ξέσπασαν στις 26-27 Αυγούστου), στον Κάλαμο Αττικής (28.885,2 στρέμματα), στα Κύθηρα (25.644,7 στρέμματα) και στην Ανατολική Μάνη (23.877,5 στρέμματα).
Αντιστοίχως, κατά την περσινή αντιπυρική περίοδος η υπηρεσία NOFFi-OBAM χαρτογράφησε περίπου 257.000 καμένα στρέμματα σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, όταν ο μέσος όρος δεκαετίας είναι περίπου 300.000 στρέμματα σύμφωνα με το EFFIS.
Η υπηρεσία NOFFi-OBAM εφαρμόζεται συστηματικά και κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο, έχοντας ήδη (έως τις 28/08/2017) χαρτογραφήσει τις καμένες από 23 πυρκαγιές —11 στη Ζάκυνθο, 5 στην Κεφαλλονιά, 4 στην Περιφέρεια Αττικής (Καλύβια Θορικού, Κύθηρα, Σπέτσες και Κάλαμο), 2 στην Ηλία, καθώς και την πυρκαγιά στην Ανατολική Μάνη στις αρχές Ιουλίου— με συνολική καμένη έκταση 112.046 στρέμματα.
Κατά την αντιπυρική περίοδο του 2016 χαρτογραφήθηκαν συνολικά 30 μεγάλες πυρκαγιές, με συνολική καμένη έκταση 256,837 στρέμματα.
Το χαρτογραφικό υλικό που έχει προκύψει έχει επίσης γνωστοποιηθεί σε διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς (π.χ. Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, WWF-Hellas κ.ά.).
Το πρόγραμμα του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕΠαΔαΠ) —το οποίο έχει ιδρυθεί από το εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας— λειτουργεί για δεύτερη χρονιά στην προσπάθεια χαρτογράφησης των καμένων εκτάσεων. Πιο συγκεκριμένα, η υπηρεσία του χαρτογράφησης καμένων εκτάσεων NOFFi-OBAM αξιοποιεί Ευρωπαϊκά δορυφορικά δεδομένα Copernicus (δορυφόροι Sentinel-2) για την ακριβή και αξιόπιστη χαρτογράφηση των καμένων εκτάσεων μερικές μέρες μετά την κατάσβεσή τους.