Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στους Φορείς Διαχείρισης Natura

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου για τις Natura 2000 που αφορούν το εργασιακό τους καθεστώς, προχωρούν οι εργαζόμενοι των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.

Μετά την αποκάλυψη της Greenagenda.gr για τις ριζικές αλλαγές στα εργασιακά των 367 εργαζομένων, ο Πανελλαδικός Σύλλογος Εργαζομένων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών ανακοίνωσε ότι προβαίνει σε 24ωρη πανελλαδική απεργία την επόμενη Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου, ζητώντας, μεταξύ άλλων, την άμεση αντικατάσταση των διατάξεων των άρθρων 7 και 11 του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος. Δηλαδή, ζητούν την αλλαγή των διατάξεων που αφορούν το νέο εργασιακό καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο το 2018 θα παραμείνει ένα ακόμη μεταβατικό έτος, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, αλλά από το 2019 οι εργαζόμενοι στους ΦΔΠΠ θα προσλαμβάνονται με οκτάμηνες συμβάσεις, μέσω ΑΣΕΠ. Παράλληλα, ζητούν τη μετάβαση της εργασιακής τους σχέσης σε αορίστου χρόνου συμβάσεις.

Ο Σύλλογος κάνει λόγο για «επιχειρούμενη υποβάθμιση και εν τέλει οριστικό τερματισμό των υφιστάμενων εργασιακών μας σχέσεων», για «διαμορφούμενο αβέβαιο μέλλον» και για «παντελή έλλειψη εξασφάλισης της συνέχισης της εργασίας μας στο μέλλον», ενώ προσάπτει ευθύνες στο ΥΠΕΝ για τις άκαρπες συζητήσεις, αφού «έχει αποφασίσει να απορρίψει χωρίς καμία νομική τεκμηρίωση» την πρότασή του για παράταση των υφιστάμενων συμβάσεων.

Επιστολή σε Φάμελλο και προειδοποίηση

Παράλληλα, σε επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Σύλλογος εργαζομένων προειδοποιεί πως εάν το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή δεν προβλέπει την παράταση των συμβάσεων, κατά την πρότασή του, και δεν περιλαμβάνει αναφορά για την οριστική επίλυση του εργασιακού καθεστώτος, η 24ωρη απεργία θα είναι μόνο η αρχή των κινητοποιήσεων.

Θυμηθείτε το επίμαχο νομοσχέδιο, ΕΔΩ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο, αντιλαμβανόμενο την επιχειρούμενη υποβάθμιση και εν τέλει οριστικό τερματισμό των υφιστάμενων εργασιακών μας σχέσεων, το διαμορφούμενο αβέβαιο μέλλον στο οποίο εισερχόμαστε ως εργαζόμενοι που υπηρετούμε αδιαλείπτως στους Φορείς Διαχείρισης για 11 και πλέον έτη καθώς και την παντελή έλλειψη εξασφάλισης της συνέχισης της εργασίας μας στο μέλλον στους Φορείς Διαχείρισης, αποφάσισε κατά τη συνεδρίασή του στις 14 Νοεμβρίου την προκήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 23 Νοεμβρίου 2017, ημέρα Πέμπτη.

Παρά τις συνεχείς προσπάθειές μας για συνεννόηση με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, αυτές δυστυχώς απέβησαν άκαρπες καθώς το υπουργείο έχει αποφασίσει να απορρίψει χωρίς καμία νομική τεκμηρίωση της Πρότασής μας για Παράταση των υφιστάμενων συμβάσεών μας.

Διεκδικούμε:

- Την άμεση αντικατάσταση των διατάξεων των άρθρων 7 και 11 του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, με ρητή διάταξη για παράταση των υφιστάμενων συμβάσεων όλων των εργαζομένων για ένα έτος με δυνατότητα παράτασης μέχρι τη λήξη του Προγράμματος.

- Το άμεσο άνοιγμα σχετικής Πρόσκλησης Υποβολής Προτάσεων του ΥΜΕΠΕΡΑ 2014-2020, ώστε να είναι εφικτή και νόμιμη η Παράταση των υφιστάμενων συμβάσεων όλων των εργαζομένων για ένα έτος με δυνατότητα παράτασης μέχρι τη λήξη του Προγράμματος

- Την οριστική επίλυση του εργασιακού μας προβλήματος με τη μετάβασή μας σε εργασιακές σχέσεις αορίστου χρόνου

Η υπομονή των εργαζομένων έχει εξαντληθεί και δεν αρκούν πλέον οι υποσχέσεις για επίλυση των προβλημάτων στο μέλλον. Μόνος δρόμος για την επίλυση των προβλημάτων είναι η κινητοποίηση και η αγωνιστική δράση όλων των συναδέλφων. Ο αγώνας μας τώρα ξεκινάει».

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση