Σημαντική υποχώρηση των παγετώνων στις 'Αλπεις

Οι περισσότεροι παγετώνες των Άλπεων στην Αυστρία θα εξαφανιστούν μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα λόγω των κλιματικών αλλαγών, εκτιμούν οι επιστήμονες. Ήδη σε ολόκληρες τις Άλπεις, οι παγετώνες έχουν χάσει το ήμισυ του όγκου τους από το 1900 και μάλιστα η τήξη επιταχύνεται από το 1980.

«Η ακραία τήξη συνεχίστηκε πέρυσι» ανακοίνωσε πριν  από λίγες ημέρες  δήλωσε η  Άντρεα Φίσερ, επικεφαλής της ομάδας επιστημόνων και εθελοντών της  Österreichischer Alpenverein, μιας οργάνωσης στην Αυστρία που συντάσσει ετήσιες εκθέσεις για τους παγετώνες. Σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης έκθεσης  οι παγετώνες της Αυστρίας υποχώρησαν κατά μέσο όρο 14,2 μέτρα, μεταξύ Οκτωβρίου 2015 και Σεπτεμβρίου 2016. Η  μεγαλύτερη  υποχώρηση καταμετρήθηκε  στο παγετώνα Χερνέκεϊ στη δυτική   Αυστρίας  σημειώνοντας  ρεκόρ 65 μέτρων. Η κ. Φίσερ δήλωσε ότι σημειώθηκε υποχώρηση  σε 87 από τους 90 παγετώνες ενώ σε 10 από αυτούς η υποχώρηση ήταν πάνω από 30 μέτρα.

Όπως διαπιστώνεται  οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου παγιδεύουν τη θερμότητα στην ατμόσφαιρα  ευθύνονται  για το λιώσιμο του πάγου στους παγετώνες. «Ακόμη και αν αυτές μειωθούν άμεσα  στο μηδέν  δεν  φαίνεται  να σταματάει  η  κατάρρευση  των αλπικών παγετώνων υποστηρίζει ο φυσικός του κλίματος Καρλ Σχλέσνερ, επιστημονικός σύμβουλος  της  ΜΚΟ Climate Analytics.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση