Σημαντικό Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος τη Δευτέρα

του Θοδωρή Καραουλάνη

Πολύ σημαντικά θέματα που ενδέχεται να επηρεάσουν, με πράσινο πρόσημο, τα επόμενα χρόνια τις ευρωπαϊκές πολιτικές αλλά και την καθημερινότητα όλων των Ευρωπαίων πολιτών θα συζητηθούν την ερχόμενη Δευτέρα στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος. Είναι η τελευταία συνεδρίαση των Υπουργών Περιβάλλοντος υπό τη Βουλγαρική Προεδρία και για αυτόν τον λόγο οι Υπουργοί θα ενημερωθούν για τις πράσινες προτεραιότητες και εργασίες της επερχόμενης αυστριακής προεδρίας, καθώς η επόμενη συνεδρίασή τους θα γίνει στις αρχές Οκτωβρίου.

Όσον αφορά λοιπόν τη σημαντική ατζέντα θεμάτων που θα συζητηθεί, τις εντυπώσεις κλέβουν αφενός η συζήτηση για την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής οδηγίας για το πόσιμο νερό και αφετέρου η συζήτηση για την ανάγκη προστασίας των μελισσών (και άλλων αγρίων εντόμων επικονιαστών) καθώς αποτελεί κοινό τόπο ότι απειλούνται ή είναι υπό εξαφάνιση.

Παράλληλα όμως θα συζητηθεί και η πρόοδος του σχεδίου της ΕΕ για την κυκλική οικονομία αλλά και ο κανονισμός για τα πρότυπα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τα αυτοκίνητα και τα ημιφορτηγά.

Ακόμη ένα σημαντικό θέμα που θα συζητηθεί είναι η πρόταση της Γαλλίας για την υιοθέτηση, επιβολή ή προώθηση μιας «πράσινης» ρήτρας της συμφωνίας των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή στις εμπορικές συμφωνίες.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι λόγω της σημασίας αλλά και ωριμότητας των εξελίξεων σε ορισμένα από τα θέματα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να είναι δημόσια και ελεύθερα προσβάσιμη η μετάδοση της συζήτησης των Υπουργών Περιβάλλοντος σε δύο από τα σημαντικά αυτά θέματα, στο πλαίσιο της διαφάνειας και της αυξημένης ανάγκης έγκυρης ενημέρωσης των πολιτών. Το πρώτο θέμα συζήτησης που θα μεταδοθεί ζωντανά από την ιστοσελίδα μεταδόσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι το θέμα του κανονισμού (δηλαδή νομοθεσία άμεσης εφαρμογής σε όλη την ΕΕ και όχι οδηγία που χρειάζεται ενσωμάτωση στα εθνικά δίκαια) για τα πρότυπα των εκπομπών CO2 για τα αυτοκίνητα και τα ημιφορτηγά. Το δεύτερο θέμα που θα μεταδοθεί ζωντανά είναι η συζήτηση για την επικαιροποίηση της οδηγίας για το πόσιμο νερό, η οποία προέκυψε από την πανευρωπαϊκή κινητοποίηση «Right2Water», η οποία έτυχε εκτεταμένης δημοσιότητας και στη χώρα μας προ ολίγων ετών τόσο γιατί αποτέλεσε πετυχημένο παράδειγμα νομοθετικής πρωτοβουλίας από τους πολίτες όσο και λόγω του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος στη χώρα μας για την ένταξη ή μη των εταιρειών ύδρευσης στις υπό ιδιωτικοποίηση εταιρείες. Βέβαια οι συζητήσεις αυτές που μεταδίδονται ζωντανά χαρακτηρίζονται «συζητήσεις προσανατολιμσού» δηλαδή οι τοποθετούμενοι Υπουργοί δεν θα λάβουν δημόσια αποφάσεις αλλά οι πολίτες θα πληροφορηθούν τις κατευθύνσεις που συζητά το Συμβούλιο Υπουργών για το θέμα.

Βέβαια και τα άλλα τρία θέματα της ατζέντας είναι εξαιρετικά σημαντικά, παρότι δεν μεταδίδονται ζωντανά. Σημειώνουμε ότι η έγκριση των Υπουργών Περιβάλλοντος στα συμπεράσματα του σχεδίου δράσης της ΕΕ για την κυκλική οικονομία αποτελεί σημαντικό διαδικαστικό βήμα στην πολιτική διαδικασία για την εφαρμογή του – και ορισμένες τοποθετήσεις ή ενδεχόμενες αλλαγές των κειμένων (που επιθυμούν κάποια κράτη μέλη, αν τελικά προχωρήσουν) να δημιουργήσουν θέματα. Επίσης εξαιρετικά σημαντικό και ενδεικτικό της σημασίας του θέματος είναι ότι το Συμβούλιο Υπουργών δέχτηκε να ενημερωθεί για την πρωτοβουλία της Κομισιόν για υιοθέτηση δράσης προστασίας των μελισσών και άλλων εντόμων - επικονιαστών που κινδυνεύουν τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως. Η διαδικασία αυτή, δηλαδή ενημέρωση του Συμβουλίου Υπουργών από την Κομισιόν για ζήτημα αιχμής που απαιτεί δράση, είναι μία από τις διαδικασίες που έχουν οδηγήσει τελικά σε νομοθετικές πρωτοβουλίες μεγάλης σημασίας για ευρωπαίκές περιβαλλοντικές πολιτικές, μαζί με αντίστοιχες πρωτοβουλίες του Ευρωκοινοβουλίου. Τέλος, η γαλλική πρόταση για υιοθέτηση «πράσινης» ρήτρας της συμφωνίας των Παρισίων σε εμπορικές συμφωνίες μπορεί να οδηγήσει (αν υποστηρίξουν την Γαλλία τα άλλα κράτη μέλη) σε ουσιαστικά πολιτικά μέτρα για τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής τόσο από επιχιερήσεις όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω της παγκόσμιας εμπορικής ισχύος της ΕΕ και των συναλλαγών της με σχεδόν ολόκληρο τον πλανήτη, οδηγώντας την ΕΕ να γίνει έμπρακτα πρωτοπόρος στην εφαρμογή της συνθήκης.

Αναλυτικά, τα κυριότερα σημεία της ημερήσιας διάταξης της επόμενης συνεδρίασης των Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ έχουν ως εξής:

Κυκλική οικονομία

Οι υπουργοί θα εγκρίνουν τα συμπεράσματα σχετικά με το σχέδιο δράσης της ΕΕ για την κυκλική οικονομία.

Πρότυπα των εκπομπών CO2 για τα αυτοκίνητα και τα ημιφορτηγά

Το Συμβούλιο θα διεξαγάγει συζήτηση προσανατολισμού σε ζωντανή διαδικτυακή ροή σχετικά με τον κανονισμό για τα πρότυπα των εκπομπών CO2 για τα αυτοκίνητα και τα ημιφορτηγά. Η Επιτροπή θα παρουσιάσει την τρέχουσα νομοθετική πρόταση σχετικά με τα πρότυπα των εκπομπών CO2 των βαρέων επαγγελματικών οχημάτων.

Πόσιμο νερό

Οι Υπουργοί Περιβάλλοντος θα πραγματοποιήσουν συζήτηση προσανατολισμού σχετικά με την οδηγία για το πόσιμο νερό, η οποία θα μεταδοθεί σε ζωντανή διαδικτυακή ροή. Κύριος στόχος της είναι η προστασία των πολιτών από τις αρνητικές επιπτώσεις της κατανάλωσης μολυσμένων υδάτων. Η προτεινόμενη επικαιροποίηση της παρούσας οδηγίας αποτελεί άμεση συνέπεια της πρώτης επιτυχημένης πρωτοβουλίας των ευρωπαίων πολιτών «Right2Water» που συγκέντρωσε πάνω από 1.8 εκατομμύρια υπογραφές.

Προστασία των μελισσών και άλλων επικονιαστών

Η Επιτροπή θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με την ανάγκη για δράση της ΕΕ για τους επικονιαστές, δεδομένης της δραματικής μείωσης του αριθμού και της ποικιλομορφίας των μελισσών και πολλών ευρωπαϊκών αγρίων εντόμων επικονιαστών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι αγριομέλισσες, οι μύγες των λουλουδιών, οι πεταλούδες και οι σκόροι. Πολλά είδη επικονιαστών έχουν εξαφανιστεί ή απειλούνται με εξαφάνιση.

Συμφωνία των Παρισίων για τις εμπορικές συμφωνίες

Η γαλλική αντιπροσωπία θα ενημερώσει τους υπουργούς για πρόταση σχετικά με μια ρήτρα της συμφωνίας των Παρισίων στις εμπορικές συμφωνίες. Σημειώνουμε ότι η επιδίωξη υιοθέτησης μιας τέτοιας ρήτρας στις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ (ως παγκόσμιου εμπορικού παίχτη) αποτελεί κυρίαρχη μαρτυρία και απόδειξη της προσήλωσης της ΕΕ στην παγκόσμια κλιματική δράση, καθώς πολλές χώρες θα θελήσουν να αποφύγουν τέτοιες δεσμεύσεις στις εμπορικές τους σχέσεις με τις χώρες μέλη της ΕΕ. Παράλληλα όμως τυχόν υιοθέτησή της θα οδηγήσει πιο δυναμικά ακόμη στην υιοθέτηση μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής από τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες εφαρμόζουν στην πράξη μέσα από τις εμνπορικές τους συναλλαγές τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες.

Πρόγραμμα εργασιών της αυστριακής Προεδρίας

Η αυστριακή αντιπροσωπία θα παρουσιάσει το πρόγραμμα εργασιών της προσεχούς προεδρίας.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση