Σητεία: Φρένο στην άρδευση - Η ανομβρία οδήγησε και φέτος την ελαιοπαραγωγή σε περιορισμούς

Του Νίκου Αβουκάτου

Στο νότιο τμήμα της Κρήτης την τελευταία δεκαετία καταγράφεται αθροιστικά μια σημαντική μείωση των βροχοπτώσεων, η οποία φτάνει έως και 50%. Από τις αρχές του χρόνου η κατάσταση χειροτερεύει.

Εξαιτίας της ανομβρίας, η δημοτική αρχή Σητείας προχώρησε στη λήψη περιοριστικών μέτρων χρήση του νερού  για την ορθή διαχείριση του.«Η σημερινή κατάσταση αν και διαχειρίσιμη είναι αρκετά δύσκολη λόγω της ανομβρίας που πλήττει ξανά την περιοχή μας», εξήγησε ο αντιδήμαρχος Άδρευσης Γιάννης Σκαρβελάκης.

«Προσπαθούμε να κάνουμε ορθή διαχείριση του νερού. Οι αγρότες επιβάλλεται να τηρούν  τα μέτρα ώστε να υπάρχει ομαλότητα, σε διαφορετική περίπτωση θα προκύψουν προβλήματα τόσο στην καθημερινότητα του δημότη, όσο και στην αγροτική παραγωγή», σημείωσε ο κ. Σκαρβελάκης.

Τα περιοριστικά μέτρα για την αρδευτική περίοδο 2024

α) κήποι, κτηνοτροφικά φυτά και λοιπές δενδρώδεις καλλιέργειες 200m3 νερό/στρέμμα

β) αμπέλι 100m3νερό/στρέμμα

γ) ελιά 4m3 νερό /δέντρο

δ) καλλιέργειες θερμοκηπίου 600m3/στρέμμα

ε) για τα αγροτεμάχια που αρδεύονται με ώρες θα γίνεται αναγωγή ανάλογα με την παροχή της κάθε γεώτρησης

 

Στην περίπτωση εκτάκτων περιστάσεων η υπηρεσία θα προβαίνει σε διακοπή της άρδευσης στις μεικτές γεωτρήσεις προκειμένου να δίνεται προτεραιότητα στην εξασφάλιση επάρκειας νερού ύδρευσης.

«Διανύουμε τις αρχές του καλοκαιριού, η περιοχή μας έχει ελαιόδεντρα και η παραγωγή μας κυμαίνεται από 10.000 έως 11.000 τόνους ελαιολάδου. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι θα συμβεί τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Η περσινή ήταν σημαντικά μειωμένη και το ίδιο θα συμβεί και φέτος, εκτιμούμε ότι δεν θα ξεπεράσει τους 3.500 τόνους. Λόγω της κλιματικής κρίσης οι επιπτώσεις στην αγροτική οικονομία είναι μεγάλες. Πλέον οι παραγωγοί προχωρούν σε  βιώσιμες πρακτικές διαχείρισης του νερού, όπως η στάγδην άρδευση», επισήμανε ο Πρόεδρος Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας Μανώλης Μαυροματάκης. 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση