Σιγκαπούρη: Στον Εθνικό Κήπο Ορχιδέων, νέα υβρίδια ανθίζουν κατά εκατοντάδες

Ο Εθνικός Κήπος Ορχιδέων βρίσκεται στον ψηλότερο λόφο στους Βοτανικούς Κήπους της Σιγκαπούρης. Τρία εκτάρια προσεκτικά διαμορφωμένων πλαγιών παρέχουν ένα περιβάλλον για πάνω από 1.000 είδη ορχιδέας και 2.000 υβρίδια, μεταξύ αυτών και 200 «VIP» ορχιδέες, που φέρουν τα ονόματα διασημοτήτων.

Το εθνικό άνθος της Σιγκαπούρης, η ορχιδέα Papilionanthe «Miss Joaquim», δημιουργήθηκε από δύο είδη, τη Vanda Hookeriana και τη V. teres, τα οποία διασταυρώθηκαν το 1890 από την Άγκνες Γιοακίμ, φυτοκοκόμο από την Αρμενία που έζησε στη Σιγκαπούρη. Η ορχιδέα, που έχει μεγάλο ροζ χείλος με κίτρινες και κόκκινες κηλίδες στο μέσον, έγινε το εθνικό άνθος της Σιγκαπούρης το 1981, όταν επιλέχθηκε από 40 είδη που αντιπροσωπεύουν το ζωηρό και δυνατό πνεύμα της χώρας.

Το εθνικό λουλούδι της Σιγκαπούρης

Το εθνικό λουλούδι της Σιγκαπούρης

Η ορχιδέα «Miss Joaquim» μαζί με άλλα 60.000 φυτά παρουσιάζονται στον Εθνικό Κήπο Ορχιδέων, στους Βοτανικούς Κήπους της Σιγκαπούρης, ο οποίος φιλοξενεί τη μεγαλύτερη έκθεση των συγκεκριμένων ανθοφόρων φυτών στον κόσμο.

Οι Βοτανικοί Κήποι, που ανακηρύχθηκαν το 2015 μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO, δημιουργήθηκαν το 1859. Το πρόγραμμα καλλιέργειας ορχιδέων ξεκίνησε το 1928. Σήμερα, φιλοξενούνται περισσότερα από 1.000 είδη ορχιδέας και περισσότερα από 2.000 ποικιλίες που προέκυψαν από υβριδισμό - μεταξύ άλλων και 200 VIP ορχιδέες που μπορεί κανείς να δει μόνον στο συγκεκριμένο κήπο.

Περίπου 200 υβρίδια ορχιδέας φέρουν το όνομα αρχηγών κρατών ή αξιωματούχων, δήλωσε στο περιοδικό Smithsonian Δρ Λέονγκ Τσε Τσιου, εκτελεστικός διευθυντής των Εθνικών Πάρκων, Κήπων και Καταφυγίων Άγριας Ζωής της Σιγκαπούρης.

Είναι μία χειρονομία φιλίας και καλής θέλησης μεταξύ της Σιγκαπούρης και άλλων χωρών.
Από το 1957 η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης άρχισε να τιμά τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους που επισκέπτονται τη χώρα δίνοντας το όνομά τους σε επιλεγμένα υβρίδια ορχιδέας.

Οι Ομπάμα έχουν τη δική τους ορχιδέα, όπως επίσης ο Νέλσον Μαντέλα, ο Μπαν Κι- Μουν, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, η Κέιτ Μίντλεντον, η Τζέιν Γκούνταλ και ο Τσάκι Τσαν. Τα «διάσημα» είδη φυλάσσονται σε ξεχωριστό τμήμα, τους Κήπους VIP και Διασημοτήτων.

Στον Κήπο Ορχιδέων υλοποιείται επίσης ένα πρόγραμμα διατήρησης και προστασίας των αυτοφυών ορχιδέων στο πλαίσιο του οποίου απειλούμενα είδη ανακαλλιεργούνται και διανέμονται σε χώρους πρασίνου στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας.

Σε μέρη του Εθνικού Κήπου Ορχιδέων γίνονται βελτιώσεις που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το 2019. Στα νέα τμήματα θα περιλαμβάνεται ένας σπάνιος κήπος, ένα «μυστικό φαράγγι» που θα λειτουργεί ως σημείο μετάβασης από μια κλιματική ζώνη στην άλλη.

H οικογένεια των ορχιδέων είναι μια από τις μεγαλύτερες που αναγνωρίζει η Βοτανική, με περισσότερα από 26.000 είδη σε όλο τον κόσμο.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση