Σκίαση για εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικό δροσισμό

Τα συστήματα σκίασης και η αξιοποίησή τους με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας εντάσσονται στην «φαρέτρα» των επιδοτούμενων δράσεων του Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ.

Τα κτήρια στην Ελλάδα είναι υπεύθυνα για πάνω από το 35% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης.

Η ενέργεια που δαπανάται για θέρμανση στα κτήρια κατοικίας φτάνει περίπου στο 60% των συνολικών ενεργειακών τους αναγκών.

Η εικόνα αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ηλικία των κτηρίων, καθώς και στην ενεργειακή συμπεριφορά των κατοίκων τους.

Τα συστήματα σκίασης, ιδιαίτερα στις μέρες μας που η τεχνολογική πρόοδος όλο και πιο πολύ υποστηρίζει τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία, από τις απλούστερες παραδοσιακές λύσεις (μια τέντα ή μια πέργκολα) έως τις λύσεις συστημάτων κινούμενων περσίδων, οι οποίες υποστηρίζονται μηχανικά και με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Η μελέτη και η χρήση συστημάτων ηλιοπροστασίας καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς σχετίζεται άμεσα με την εξοικονόμηση ενέργειας και τη σωστή ένταξη του κτηρίου στο περιβάλλον.

Σχετίζεται άμεσα με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, οι οποίες γίνονται όλο και πιο απαραίτητες με την πάροδο των χρόνων, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η μεγιστοποίηση των κερδών θερμότητας από τον ήλιο κατά τους χειμερινούς μήνες και η ελαχιστοποίηση κατά τους θερινούς είναι το ζητούμενο.

Πολύ σημαντικός παράγοντας για τον τρόπο που δέχεται τον ήλιο ένα κτήριο, είναι ο προσανατολισμός του.

Η ηλιακή ακτινοβολία που φτάνει τελικά στο κτήριο, δεν προέρχεται μόνο απευθείας από τον ήλιο αλλά και έπειτα από πολλαπλές ανακλάσεις και διαθλάσεις.

Τα σκίαστρα μπορούν να ταξινομηθούν σε: εξωτερικά, εσωτερικά και ενδιάμεσα, σταθερά και κινητά οριζόντια και κατακόρυφα.

Τα εξωτερικά, εσωτερικά και ενδιάμεσα σχετίζονται ως προς τη θέση τους με την επιφάνεια του γυαλιού.

Τα εσωτερικά σκίαστρα είναι τις περισσότερες φορές βενετικές περσίδες και υφασμάτινα ή συνθετικά ρολά.

Τα εξωτερικά είναι συνήθως παραθυρόφυλλα, τέντες, πρόβολοι, κατακόρυφες και οριζόντιες περσίδες.

Στα συστήματα ηλιοπροστασίας χρησιμοποιείται μια μεγάλη ποικιλία υλικών που δίνει και διαφορετικούς τρόπους χρήσης.

Οι περσίδες μπορούν να κατασκευαστούν από μέταλλο, ξύλο, γυαλί, μπετόν και από συνθετικά υλικά.

Το μέταλλο θερμαίνεται εύκολα, αλλά παράλληλα έχει τη δυνατότητα να απελευθερώνει γρήγορα τη θερμότητα αυτή κατά τις βραδινές ώρες.

Στο μπετόν η υψηλή θερμοχωρητικότητα εγκλωβίζει τη θερμότητα και την αποβάλλει πολύ αργά κατά τις βραδινές ώρες.

Το ξύλο είναι περισσότερο ουδέτερο, αφού δεν θερμαίνεται ιδιαίτερα από την ακτινοβολία, αλλά το κόστος συντήρησής του είναι υψηλό.

Το γυαλί θερμαίνεται περισσότερο, αλλά έχει την ιδιότητα να μην αφήνει τη θερμότητα να εισέρχεται στο εσωτερικό, ενώ το πανί είναι ένα υλικό με αρκετά ικανοποιητικές επιδόσεις στη σκίαση.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση