Σκεπτικιστής του κλίματος ο εκλεκτός του Τραμπ για την Περιβαλλοντική Προστασία

Είναι ο πλέον ακατάλληλος άνθρωπος για τη θέση, λένε οι ακτιβιστές του περιβάλλοντος. Ο λόγος για τον άνθρωπο που προτείνει ο Ντόναλντ Τραμπ για την ηγεσία της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) αμφισβητεί την επιστήμη της κλιματικής αλλαγής, και έχει μάλιστα μηνύσει την αμερικανική κυβέρνηση για μέτρα κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της παγκόσμιας θέρμανσης.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι προτείνει τον αμφιλεγόμενο Σκοτ Προύιτ, μέχρι σήμερα γενικό εισαγγελέα της πολιτείας της Οκλαχόμα, για την ηγεσία της EPA. Ο διορισμός του αναμένεται να εγκριθεί στη Γερουσία με άνετη πλειοψηφία, αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ.

Όπως μεταδίδει το In.gr, ο Προύιτ κατέστησε ξεκάθαρες τις θέσεις του για την κλιματική αλλαγή σε άρθρο που συνυπέγραφε με τον Λούθερ Στρέιντζ, γενικό εισαγγελέα της Αλαμπάμα, στο National Review τον περασμένο Μάιο: «Οι επιστήμονες συνεχίζουν να διαφωνούν για τον βαθμό και το εύρος της παγκόσμιας θέρμανσης και τη σύνδεσή της με τις δραστηριότητες της ανθρωπότητας» έγραφαν οι δύο εισαγγελείς. «Ο διάλογος αυτός πρέπει να ενισχυθεί -στις τάξεις των σχολείων, σε δημόσια φόρα και τις αίθουσες του Κογκρέσου. Δεν πρέπει να φιμώνεται υπό την απειλή της δίωξης».

Ο Προύιτ είναι γνωστός πολέμιος των ομοσπονδιακών ρυθμίσεων σε θέματα που αφορούν την ενέργεια και το περιβάλλον, και είναι ένας από τους δεκάδες αξιωματούχους που προσέφυγαν στα δικαστήρια κατά των ορίων που επέβαλε η απερχόμενη κυβέρνηση Ομπάμα στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Η υπόθεση εξετάζεται τώρα από το Ανώτατο Δικαστήριο, στο οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ θα προτείνει δικό του υποψήφιο για την κάλυψη μιας κενής θέσης.

Ο Προύιτ κατηγορείται τώρα ότι προστατεύει τα συμφέροντα των ίδιων των βιομηχανιών που θα πρέπει να επιβλέπει ως επικεφαλής της EPA. Ως γενικός εισαγγελέας της Οκλαχόμα ο Προύιτ είχε καταθέσει αγωγές κατά της EPA για μέτρα που αφορούν την ποιότητα του αέρα και τη ρύπανση με υδράργυρο, αρσενικό και άλλες τοξικές ουσίες από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, επισήμανε τον Νοέμβριο ο Κιθ Γκάμπι του Environmental Defense Fund, ακτιβιστικής οργάνωσης στη Νέα Υόρκη.

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια πιο ανησυχητική υποψηφιότητα για την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας» σχολίασε στο δικτυακό τόπο του Nature ο Τζέρεμι Σίμονς, επίσης του Environmental Defense Fund.

«Είναι ένα πρωτοφανές παιχνίδι με μια υπηρεσία που προστατεύει τον αέρα που αναπνέουμε και το νερό που πίνουμε σε όλες τις ρεπουμπλικανικές και δημοκρατικές κυβερνήσεις εδώ και περισσότερο από 40 χρόνια».

O Προύιτ, πάντως, ξεκαθάρισε τις προθέσεις του σχολιάζοντας την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την EPA: «Ο αμερικανικός λαός έχει κουραστεί να βλέπει δισεκατομμύρια δολάρια να στραγγίζονται από την οικονομία μας λόγω αχρείαστων κανονισμών της EPA, και σκοπεύω να ασκήσω την ηγεσία αυτής της υπηρεσίας με τρόπο που ενθαρρύνει τόσο την υπεύθυνη προστασία του περιβάλλοντος όσο και την ελευθερία των αμερικανικών επιχειρήσεων».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση