Σκληρή «μάχη» για το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού

Τελικώς η περιβαλλοντική προστασία μιας περιοχής πρέπει να κρίνεται με επιστημονικά ή με πολιτικά κριτήρια; Το ερώτημα αυτό ανέκυψε την περασμένη Δευτέρα, μετά την αρνητική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας για το νέο πλαίσιο προστασίας του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα. Οι τοπικοί φορείς υποστηρίζουν ότι το προτεινόμενο πλαίσιο θα οδηγήσει στην οικονομική «απερήμωση» της περιοχής, ενώ ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης του πάρκου εκτιμά ότι πίσω από τις πιέσεις που ασκούνται βρίσκονται σημαντικά οικονομικά συμφέροντα.

Η πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου ζήτησε την απόσυρση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, που έθεσε σε διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος έως τις 10 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», μία από τις βασικότερες αντιρρήσεις της Περιφέρειας είναι η ένταξη στα όρια του εθνικού πάρκου μιας μεγάλης καλλιεργούμενης ζώνης, η οποία στο προηγούμενο πλαίσιο είχε χαρακτηριστεί «περιφερειακή» ζώνη. «Υπάρχει μεγάλη αντίδραση από τους ιδιοκτήτες γης, που θα πρέπει, ακόμα και για να αλλάξουν καλλιέργεια, να λάβουν έγκριση από τον φορέα διαχείρισης», λέει στην εφημερίδα ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας. «Το προτεινόμενο πλαίσιο, επίσης, θέτει περιορισμούς στο μέγεθος των εγκαταστάσεων που υποστηρίζουν τον πρωτογενή τομέα, όπως σιλό και αποθήκες, και δεν προβλέπει αντίστοιχες εγκαταστάσεις για τους οστρακοκαλλιεργητές. Υπάρχουν, όμως, και άλλα ζητήματα. Για παράδειγμα, το σχέδιο ζητεί την απομάκρυνση 14 πρόχειρων σταβλικών εγκαταστάσεων που υπάρχουν στην πλημμυρική ζώνη εδώ και 70 χρόνια για τη φύλαξη το βράδυ των ζώων που βόσκουν ελεύθερα. Επίσης, το σχέδιο ζητεί να επανεξεταστούν οι άδειες των επιχειρήσεων που έχουν εγκατασταθεί νόμιμα στα όρια της εθνικής οδού, ενώ αφαιρείται η πρόβλεψη του παλαιότερου πλαισίου για τη δημιουργία μιας βιοτεχνικής ζώνης χαμηλής όχλησης».

Ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης του εθνικού πάρκου, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Θεμ. Κουιμτζής, απορρίπτει τα επιχειρήματα της Περιφέρειας. «Το νέο πλαίσιο δεν εμποδίζει τη γεωργική δραστηριότητα ούτε την καθετοποίησή της», εκτιμά. «Μετά 40 χρόνια ως καθηγητής και 12 χρόνια ως πρόεδρος στον φορέα, έφθασα στο σημείο να ακούω τοπικούς άρχοντες να ισχυρίζονται ότι φταίει το εθνικό πάρκο για την οικονομική κρίση στην περιοχή. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Διάφοροι μεγαλοεπιχειρηματίες αγόρασαν φθηνά σε περιοχές όπου υπήρχαν απαγορεύσεις και τώρα πιέζουν για να χτίσουν. Αν το προτεινόμενο πλαίσιο αποσυρθεί, όπως ζητεί η Περιφέρεια, θα χρειαστούν άλλα 10 χρόνια για να φθάσουμε σε νέο», λέει.

Στις αρχές Αυγούστου, εννέα περιβαλλοντικές οργανώσεις ζήτησαν να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση στη θέσπιση του Προεδρικού Διατάγματος. «Ζητήσαμε, όμως, να συμπεριληφθούν και τα τμήματα που κακώς, χωρίς τεκμηρίωση, αποκλείστηκαν παλαιότερα από τα όρια του εθνικού πάρκου στον Γαλλικό ποταμό και στον Κορινό Πιερίας», λέει η Χριστίνα Κονταξή, διευθύντρια του δικτύου «Μεσόγειος SOS». «Η προστατευόμενη περιοχή είναι η πιο παραγωγική πεδιάδα της χώρας, φτιάχτηκε τεχνητά για αυτό τον σκοπό και δεν προσφέρεται για βιοτεχνική δραστηριότητα», καταλήγει.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση