Σκουπίδια,σκουπίδια ….

Επιτέλους  να σταματήσει  κάποιος το συνεχιζόμενο έγκλημα

 

Η διαχείριση απορριμμάτων στην χώρα μας, είναι γνωστό σε ποιο επίπεδο βρίσκεται. Η greenagenda   με τη βοηθεια   της Οικολογικης Ομαδας   Βεροιας   δημοσιεύει για  μια ακόμη  φορά   το έγκλημα κατά της φυσης .  Στην Ημαθία, μπορεί να ακούγεται απίθανο αλλά, ο μεγαλύτερος σκουπιδότοπος, βρίσκεται μέσα στην κοίτη του μεγαλύτερου ποταμού της χώρας μας, τον Αλιάκμονα. Θα μου  πειτε  πως  εγινε αυτό  , μαλλον δεν χρειαστηκε και μεγαλη προσπάθεια  , ηταν αρκετά     λιγα  χρονια  !!!

 

Κατάμαυρα ζουμιά με μορφή βαρέων βιομηχανικών αποβλήτων από την χωματερή, φτάνουν επιφανειακά, στο τρεχούμενο νερό του ποταμού. Είναι αυτό το νερό με το οποίο ποτίζουν αγρότες, Είναι το νερό που εκεί ψαρεύουν ερασιτέχνες και επαγγελματίες ψαράδες. Είναι το νερό που φτάνει στην προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα του Αλιάκμονα.

Αυτή η κατάσταση δεν είναι ενδεικτική μόνον για το επίπεδο του πολιτικού ή διοικητικού πολιτισμού μας. Δεν αφορά μόνον την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι μια εικόνα της δημόσιας υγείας. Μέχρι σήμερα, υπήρχε απόλυτη κάλυψη και προστασία των υπευθύνων. Δεν υπήρχε ούτε η πολιτική βούληση, ούτε η διοικητική δομή που θα σταματούσε το συνεχιζόμενο έγκλημα.

Πρόστιμο 94.750 ΕΥΡΩ στον ΕΣΔΑ Ημαθίας.

 

Τον Απρίλιο του 2010   η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (Ε.Υ.Ε.Π), έκανε αυτοψία στην χωματερή στον Αλιάκμονα.  Ενάμιση χρόνο μετά  oπως  αναφέρεται σε έγγραφό της προς την Περιφέρεια και εισηγείται το πρόστιμο ( 3-6-2011), « Ο ΕΣΔΑ Ημαθίας, υπόχρεος φορέας διαχείρισης των στερεών αποβλήτων Νομού Ημαθίας, δεν ελάμβανε τα στοιχειώδη και αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον από την λειτουργία του ΧΑΔΑ…».

 

Διαπιστώθηκαν από την αυτοψία, τέσσερις παραβάσεις, για τις οποίες έγινε η εισήγηση για το πρόστιμο. Οι αρνητικές διαπιστώσεις, ήταν επτά. Διαπιστώσεις, πολύ λιγότερες από όσα τόσα χρόνια καταγγέλλει η Οικολογική Ομάδα Βέροιας.

Το ερώτημα είναι ποιος θα πληρώσει το τελικό πρόστιμο.

Θα επιμεριστεί το ποσό από τον ΕΣΔΑ ανάλογα σε όλους τους τέως Δήμους της Ημαθίας ή σε όσους χρησιμοποιούσαν την χωματερή;

Θα στραφεί κάποιος φορέας ή πολίτης κατά του ΕΣΔΑ;

Η ανεπάρκεια ή η αδιαφορία του οργάνου αυτού και κύρια των Προέδρων του, θα μείνει στα αζήτητα;

Θα πληρώσει ο Δημότης σε χρήμα την κατάσταση που οδήγησαν την υπόθεση των απορριμμάτων;

Υπάρχει κάποιος Δήμαρχος που θα ενημερώσει τους Δημότες για το πόσα χρήματα ήρθαν στον ΕΣΔΑ και που διατέθηκαν;

Μέχρι πότε όλοι ανεξαιρέτως οι Δήμαρχοι κρατούν επτασφράγιστο μυστικό την διαχείριση εκατομμυρίων ΕΥΡΩ από τον ΕΣΔΑ; Ποιος προστατεύει ποιόν;

Που πήγανε τόσα χρήματα εάν δεν πήγανε σε «στοιχειώδη και αναγκαία μέτρα…»;

«Η εγκληματική αδιαφορία του ΕΣΔΑ, οδήγησε σε σοβαρότατη υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της Δημόσιας υγείας και τώρα και σε οικονομική αιμορραγία»  επισημαίνει ο Νικος Ασλανογλου  μέλος της οικολογικής ομάδας  Βέροιας  .

 

 

Στην αεροφωτογραφία   είναι τα πρώτα στερεά του βιολογικού της Βέροιας, αφού έστρωσαν το κοκκινόχωμα δήθεν για μόνωση.

Ποια μόνωση; Ποιος πλήρωσε λεφτά για αυτή την  μόνωση ;

Με ποια   σύμβαση και  μελέτη;

Στα ερωτήματα αυτά ζητούνται απαντήσεις   επισημαίνουν  οι πολίτες και τα μέλη  της Οικολογικής  Ομάδα  Βέροιας

Μόλις το προηγούμενο Σάββατο, στις 11-6-2011, πήρε ακόμη μια φορά φωτιά, άλλη παράνομη χωματερή δίπλα στον Αλιάκμονα, στην περιοχή της Μέσης. Τώρα με την άνοδο της θερμοκρασίας, σειρά έχει η χωματερή στο Μετόχι. Η κατάσταση είναι χειρότερη από κάθε άλλη φορά αφού, στο σύνολο της χωματερής τα σκουπίδια δεν είναι καλυμμένα με χώμα.

Ωστόσο, τέλος Ιουνίου, κλείνουν οι χωματερές και τότε θα γιγαντωθεί το πρόβλημα από την ανεξέλεγκτη απόθεση, όπου βολεύει τον καθένα.

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!