Σκουπιδότοπος σε παραλία του Δέλτα Αξιού

Του Νίκου Αβουκάτου

Περίπου 100 κιλά απορριμμάτων σε μια μικρή απόσταση μόλις 100 μέτρων παραλίας κατάφεραν να συγκεντρώσουν οι συμμετέχοντες στον εθελοντικό καθαρισμό που διοργανώθηκε στις όχθες του Αξιού, από την Περιβαλλοντική Οργάνωση iSea και τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα.

Αφού δόθηκαν σε όλους τα απαραίτητα προστατευτικά γάντια για την συλλογή και τον διαχωρισμό τον απορριμμάτων, χωρίστηκαν σε ομάδες και ξεκίνησαν τον καθαρισμό της περιοχής, με τη βοήθεια μελών της iSea και του Φορέα Διαχείρισης.

«H περιοχή επιλέχθηκε από το Φορέα διαχείρισής καθώς δεν είχε καθαριστεί ποτέ στο παρελθόν. Ο κύριος όγκος των απορριμμάτων προερχόταν από την αλιευτική δραστηριότητα της περιοχής με κύρια πηγή να αποτελούν οι μυδοκαλλιέργιες. Μετά λοιπόν το δεύτερο καθαρισμό στη περιοχή, όπου και πάλι είχε βρεθεί μεγάλος όγκος απορριμμάτων από την αλιευτική δραστηριότητα, επόμενος στόχος της iSea, εκτός από τους καθαρισμούς θα είναι σε συνεργασία με το Φορέα να προσπαθήσουν να ευαισθητοποιήσουν την αλιευτική κοινότητα της περιοχής» επεσήμανε στη Greenagenda.gr, ο πρόεδρος της iSea, Γιάννης Γιώβος.

katharismoi-isea-3

Ακολούθησε επίσκεψη στο κέντρο ενημέρωσης του Φορέα Διαχείρισης όπου όλοι οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για την ιστορία και τη σπουδαιότητα της βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου, ενώ δόθηκαν ενημερωτικό υλικό και οικολογικές τσάντες από το Φορέα ως δώρο προς τους εθελοντές. Το ραντεβού ανανεώθηκε για την Άνοιξη με νέες από κοινού δράσεις.

Πριν λίγες ημέρες, η iSea σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Βόλβης -Κορώνειας, πραγματοποίησε καθαρισμό στο παράκτιο τμήμα της λίμνης Κορώνειας στης περιοχή του Αγ. Βασιλείου δίπλα από το Βυζαντινό Πύργο.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Βασιλείου κατάφεραν να μαζέψουν περίπου 25-30 σακούλες απορριμμάτων συνολικού βάρους 60 κιλών, ανάμεσα τους μπουκάλια, τενεκεδάκια αναψυκτικών, αποτσίγαρα, φελιζόλ και πολλά χαρτιά.

katharismoi-isea-3

«Καθαρίσαμε το παραλίμνιο πάρκο δίπλα στη λίμνη Κορώνεια βοηθώντας στην κατανόηση και αντιμετώπιση του πολύ σοβαρού προβλήματος της ρύπανσης. Τους ευχαριστούμε όλους και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη δράση του Φορέα» ανέφερε ο Δημήτρης Ιωακειμίδης, αντιπρόεδρος της iSea.

Μετά την ολοκλήρωση του καθαρισμού η iSea μοίρασε στους μαθητές αναμνηστικά δωράκια από ανακυκλώσιμα υλικά με σκοπό την ενημέρωση τους για την δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης (reuse) των υλικών.

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση iSea (Εταιρία για την Προστασία των Υδάτινων Οικοσυστημάτων)  συνεχίζει  τις δράσεις για την προστασία  των υδάτινων οικοσυστημάτων.

Για την επίτευξη των στόχων χρησιμοποιούνται μέσα όπως η επιστημονική έρευνα, η δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού, η οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, η λήψη πρωτοβουλιών για περιβαλλοντικές δράσεις, η ανάπτυξη του εθελοντισμού και η συνεργασία με επιστήμονες ειδικούς σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να ενημερώνονται με  newsletter για  τις δράσεις  της iSea μπορούν να στέλνουν email: info@isea.com.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση