ΑΠΕ: Δέσμευση Σκουρλέτη για εντατική ανάπτυξη και πλήρη αξιοποίηση

Τη σημαντική επέκταση της Γερμανίας στις ΑΠΕ εξήρε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, κατά τον χαιρετισμό του στο δείπνο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, με αφορμή την επίσκεψη του Ομοσπονδιακού Υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στη χώρα μας.

Όπως παρατήρησε ο ίδιος, το ποσοστό επί της ηλεκτροπαραγωγής προσεγγίζει το 30%, σύμφωνα με στοιχεία του 2014, συμπληρώνοντας ότι η εντατική ανάπτυξη και η πλήρης αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ΑΠΕ, είναι κάτι που ενδιαφέρει και την Ελλάδα.

Περισσότερο όμως φάνηκε να εντυπωσιάζεται ο υπουργός με την ενσωμάτωση των τεχνολογιών ΑΠΕ στην καθημερινή ζωή των πολιτών της Γερμανίας. Όπως είπε, «η τοποθέτηση ηλιακών πάνελ σε σπίτια και άλλες υποδομές εντυπωσιάζει με την ευρηματικότητα των κατασκευών. Υπάρχουν μέρη στη Γερμανία με έντονη, αλλά και φιλική, ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Κι αυτό, επίσης, είναι κάτι που μας ενδιαφέρει».

Πέραν όμως αυτού, ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε ότι η μείωση του ενεργειακού κόστους και το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας, «μας απασχολούν όσο και κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης, τόσο για τους πολίτες μας, όσο και για τις παραγωγικές μονάδες μας. Ειδικά τώρα που εργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάπτυξης και διεξόδου από την ύφεση».

Ο ίδιος αποσαφήνισε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε μια νέα ώθηση τόσο στην οικονομία της ενέργειας, όσο και στην οικονομία ολόκληρης της χώρας.

»Κι έτσι, παρ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια η ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα κινήθηκε ικανοποιητικά, στοχεύουμε σε μια νέα εποχή ανάπτυξης.

»Το ίδιο επιδιώκουμε και για την εξοικονόμηση ενέργεια σε συνδυασμό με την ενεργειακή αποδοτικότητα. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν συγχέουμε την εξοικονόμηση με την ενεργειακή φτώχεια».

Ακολουθεί ολόκληρος ο χαιρετισμός του ΥΠΕΝ στο δείπνο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου:

«Κύριε Αντικαγκελάριε,

Κύριε υπουργέ της Οικονομίας,

Κυρίες και Κύριοι,

Όλοι όσοι ασχολούνται με την ενέργεια, ανεξάρτητα από την ειδίκευσή τους, συνομολογούν ότι οι ανάγκες της Ευρώπης αυξάνονται, σε μια περίοδο μείωσης της εγχώριας παραγωγής πρωτογενούς ενέργειας. Τα ζητήματα της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού επανέρχονται με μεγαλύτερη ένταση.

Παράλληλα, το πρόσφατο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit, μας οδηγεί σε νέες σκέψεις. Το Brexit δεν είναι ένα γεγονός χωρίς συνέπειες. Μέσα σε μία ημέρα οι προκλήσεις για την Ευρώπη πολλαπλασιάστηκαν. Το πολιτικό τοπίο επιβαρύνεται και καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι στον οικονομικό τομέα αναζητούνται ήδη τα νέα σημεία στήριξης και ισορροπίας. Για εμάς είναι μια περίοδος εντατικοποίησης των προσπαθειών μας, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να περιορίσουμε τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις, τόσο ως προς την ένταση, όσο και ως προς τη διάρκεια. Ωστόσο, θα είμαστε εδώ και για τις πολιτικές και για τις κοινωνικές προκλήσεις που δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες, γιατί αυτές ήταν που διαμόρφωσαν την «επόμενη ημέρα» στην Ευρώπη με ενδυναμωμένη τη λογική της απόσχισης. Και είμαστε εδώ για μια Ευρώπη των πολλών, της κοινωνικής πρωτοπορίας, της οικονομικής ανάπτυξης και της δημοκρατίας. Γιατί τίποτε λιγότερο δεν μας εκφράζει και τίποτα λιγότερο δεν αξίζει στους πολίτες της Ευρώπης.

Επιστρέφοντας στο θέμα μας, θα παρατηρήσω ότι η Γερμανία έχει να επιδείξει σημαντική επέκταση στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το ποσοστό επί της ηλεκτροπαραγωγής προσεγγίζει το 30%, σύμφωνα με στοιχεία του 2014, ενώ αξιοποιούνται όλες οι διαθέσιμες τεχνολογίες ΑΠΕ. Η εντατική ανάπτυξη και η πλήρης αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ΑΠΕ, είναι κάτι που μας ενδιαφέρει.

Ακόμη πιο εντυπωσιακή, όμως, είναι η ενσωμάτωση των τεχνολογιών ΑΠΕ στην καθημερινή ζωή, σε χώρους που χρησιμοποιούν πολλοί άνθρωποι. Η τοποθέτηση ηλιακών πάνελ σε σπίτια και άλλες υποδομές εντυπωσιάζει με την ευρηματικότητα των κατασκευών. Υπάρχουν μέρη στη Γερμανία με έντονη, αλλά και φιλική, ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Κι αυτό, επίσης, είναι κάτι που μας ενδιαφέρει.

Η μείωση του ενεργειακού κόστους και το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας, που επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο, μας απασχολούν όσο και κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης, τόσο για τους πολίτες μας, όσο και για τις παραγωγικές μονάδες μας. Ειδικά τώρα που εργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάπτυξης και διεξόδου από την ύφεση.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε μια νέα ώθηση τόσο στην οικονομία της ενέργειας, όσο και στην οικονομία ολόκληρης της χώρας. Ωστόσο, τα κίνητρά μας δεν είναι μονομερώς οικονομικά. Συμφωνούμε πλήρως με την αναγκαιότητα μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου και δηλώνουμε απερίφραστα τη συμπόρευσή μας με τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Ο ορίζοντάς μας δεν είναι κοντινός και ανεπαρκής. Έχουμε καθήκον να δημιουργήσουμε όρους βιώσιμης ανάπτυξης και καλύτερης ζωής για τις γενιές που έρχονται. Κι έτσι, παρ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια η ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα κινήθηκε ικανοποιητικά, στοχεύουμε σε μια νέα εποχή ανάπτυξης.

Το ίδιο επιδιώκουμε και για τον πολύ σημαντικό τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας σε συνδυασμό με την ενεργειακή αποδοτικότητα. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν συγχέουμε την εξοικονόμηση με την ενεργειακή φτώχεια. Είμαστε εναντίον της σπατάλης, ως βασικής μας ευθύνης πρωτίστως απέναντι στον πλανήτη μας και στο μέλλον. Παρ΄ όλα αυτά, ακόμη και η στενά οικονομική προσέγγιση του θέματος παραπέμπει σε έναν τομέα με σημαντική κίνηση κεφαλαίων. Θα είμαστε στη διάθεσή σας για να τα δούμε αυτά τα ζητήματα και στο μέλλον.

Για το τέλος, θα κωδικοποιήσω ορισμένες από τις νομοθετικές κινήσεις που έγιναν σχετικά πρόσφατα ή έπονται σύντομα:

Εντάξαμε στο εθνικό δίκαιο τις πρόσφατες Οδηγίες της ΕΕ για την ενεργειακή αποδοτικότητα
Στο πεδίο της ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ΣΗΘΥΑ, θεσπίζουμε νέο πλαίσιο στήριξης, πιο κοντά στους όρους λειτουργίας της αγοράς
Προωθούμε νέες διατάξεις για τη Γεωθερμία, όπου έχουμε αξιόλογα πεδία
Εμπλουτίζουμε το νομοθετικό πλαίσιο για τη Βιομάζα
Δημιουργούμε προϋποθέσεις για «πράσινα» και «έξυπνα» νησιά, με ηλεκτροδότηση κυρίως από ΑΠΕ».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση