Σκουρλέτης: Η συζήτηση για τα ενεργειακά με τους θεσμούς έχει σχεδόν ολοκληρωθεί

«Αν δεν υπάρξουν τελευταία στιγμή εκπλήξεις και μπουν στο τραπέζι καινούργια θέματα, ουσιαστικά έχουμε ολοκληρώσει επιτυχώς», δήλωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για τις αλλαγές στην ενέργεια. «Οι μόνες ιδιωτικοποιήσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν είναι αυτές που περιγράφονται στη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού», τόνισε ο ίδιος.

Όπως είπε ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Πρώτο Πρόγραμμα, η συζήτηση με τους θεσμούς έχει «σχεδόν» ολοκληρωθεί από την προηγούμενη εβδομάδα και προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα -νέων- συναντήσεων.

«Το πιο σημαντικό απ’ όλα», πρόσθεσε, «είναι το σχέδιο της μη ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ -σε αντίθεση με ό’τι είχε δρομολογηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις- και η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα αυτού του πολύ κρίσιμου, για τον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας, φορέα».

Πάντως, όπως είναι ήδη γνωστό, από την πλευρά των θεσμών έχει τεθεί το θέμα της πώλησης των μεριδίων που έχει το ΤΑΙΠΕΔ σε ΔΕΗ (17%), ΔΕΠΑ (65%) και ΕΛΠΕ (35%).

Η ελληνική πλευρά αποκρούει αυτές τις πιέσεις, υποστηρίζοντας ότι τα παραπάνω δεν συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνία του περασμένου Αυγούστου για το νέο πρόγραμμα προσαρμογής.

Μάλιστα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αγορά, ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός αναφέρει:

«Οι μόνες ιδιωτικοποιήσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν είναι αυτές που περιγράφονται στη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού, οι οποίες άλλωστε είχαν δρομολογηθεί. Όσον αφορά περιουσιακά στοιχεία που είχαν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ και είναι εκτός συμφωνίας, δεν πρόκειται να πωληθούν. Αυτός είναι ο λόγος που δημιουργείται το νέο ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, σε αντίθεση με την προηγούμενη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση