Σκουρλέτης: Στον σχεδιασμό μας η ενέργεια από αγροκτηνοτροφικά απόβλητα

Τη δέσμευση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη, για επιτάχυνσή των διαδικασιών περί της ενεργειακής αξιοποίησης των αγροτοκτηνοτροφικών αποβλήτων, προκάλεσαν οι παρεμβάσεις των δύο βουλευτών της ένωσης Κεντρώων, Γιώργου Κατσιαντώνη και Αναστάσιου Μεγαλομύστακα οι οποίοι στην ερώτηση τους είχαν προβάλλει τη σημασία και τη σπουδαιότητα που θα είχε για την Ελληνική Οικονομία η επένδυση στην ενεργειακή αναβάθμιση μέσω του βιοαερίου που απελευθερώνεται από την καύση των οργανικών υπολειμμάτων.

«Είναι απαράδεκτο να πληρώνει η χώρα μας υπέρογκα πρόστιμα για την αδράνεια των αρμοδίων στην εφαρμογή σχεδίου διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων. Στην Ελλάδα, υπάρχει μεγάλο δυναμικό αδιάθετων οργανικών αποβλήτων, που εκτιμάται σε 17 εκ. τόνους ετησίως. Με την εγκατάσταση τεχνολογιών βιοαερίου αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα τα πλεονεκτήματα που θα έχουν οι αγρότες και τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν για τη χώρα, σε εποχές που το πρώτο και μοναδικό που αναζητούμε εναγωνίως είναι η Ανάπτυξη και οι επενδύσεις, ώστε να επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς η οικονομία», επισήμαναν στην ερώτηση τους ο Γιώργος Κατσιαντώνης και ο Αναστάσιος Μεγαλομύστακας που τόνισαν ότι οι περιοχές που έχουν υψηλό δυναμικό οργανικών αποβλήτων είναι η Θεσσαλία και η Βόρεια Ελλάδα.

Η απάντηση του Πάνου Σκουρλέτη ήταν ότι «ναι μεν καθυστέρησε η υλοποίηση των επενδύσεων σε έργα ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα/βιοαέριο, αλλά αποτελεί πλέον εθνικό στόχο του ΥΠΕΝ τα γεωργοκτηνοτροφικά απόβλητα από πηγή ρύπανσης να αποτελέσουν (και) πηγή ενέργειας προς όφελος του περιβάλλοντος και της οικονομίας της χώρας. Για το λόγο αυτό έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας, η οποία μέσω θεσμικών παρεμβάσεων θα φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση