Σκούπα στον μπαζότοπο της 26ης Οκτωβρίου - Απομακρύνονται πάνω από 2.500 τόνοι (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Περισσότεροι από 2.500 τόνους μπάζων εκτιμάται ότι θα απομακρυνθούν από το οικόπεδο-χωματερή της 26ης Οκτωβρίου στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για συνολική έκταση 5 στρεμμάτων που τα τελευταία δύο χρόνια μετατράπηκε σε έναν απέραντο μπαζότοπο με κάθε λογής απόβλητα, κυρίως σακιά με υλικά ανακαινίσεων, μπανιέρες, ξύλινα κουφώματα, σε μία ακόμη αποκάλυψη της Greenagenda.gr.

Οι ασυνείδητοι έφθασαν στο σημείο να πετάξουν και κομμάτια από αμίαντο, ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο υλικό για τη δημόσια υγεία.

Από χθες Δευτέρα άρχισε ο καθαρισμός του χώρου και σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί η απομάκρυνση των υλικών τα οποία καταλήγουν σε μονάδα διαχείρισης αποβλήτων.

Η «σκούπα» άρχισε μετά από αλλεπάλληλα δημοσιεύματα της Greenagenda.gr και τη σχετική εντολή που έδωσε ο Εισαγγελέας καθώς από την έρευνα του διαπιστώθηκε ότι συντρέχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Για το θέμα παρέμβαση έγινε και από την Πυροσβεστική Υπηρεσία καθώς ξέσπασαν στον συγκεκριμένο χώρο φωτιές λόγω και της ύπαρξης εύφλεκτων υλικών.

Σύμφωνα με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης Νίκο Ζεϊμπέκη, η δημοτική αρχή ξεκίνησε με την ανάληψη των καθηκόντων της τον αγώνα για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος με ανεξέλεγκτους μπαζότοπους εντός της πόλης και κυρίως περιμετρικά αυτής.

Μετά τα ρεπορτάζ της Greenagenda.gr, πλέον έχει αλλάξει όψη η εγκαταλελειμμένη ιδιωτική έκταση στη δυτική Θεσσαλονίκη, ωστόσο οι επαγγελματίες της περιοχής εκφράζουν τον προβληματισμό τους ότι οι ασυνείδητοι θα συνεχίσουν να πετούν τα μπάζα εάν δεν τοποθετηθεί περίφραξη στον χώρο από τον ιδιοκτήτη της συγκεκριμένης έκτασης. Κάνουν, δε,  λόγο για ένα σοβαρό ζήτημα περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

Ο κ. Ζεϊμπέκης τόνισε ότι η «σκούπα» θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα σε δεκάδες μπαζότοπους της πόλης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση