«Σκούπισαν» τον βυθό της Καρύστου και μάζεψαν 700 κιλά σκουπίδια (φωτο+vid)

του Νίκου Αβουκάτου

Περίπου 700 κιλά απορριμμάτων όπως ελαστικά, δίχτυα, πλαστικά μπουκάλια και άλλα αντικείμενα ανασύρθηκαν σε διήμερο υποβρύχιο καθαρισμό υφάλων και του λιμανιού της Καρύστου της ομάδας εθελοντών δυτών «AegeanRebreath» σε συνεργασία με τη HELMEPA, τo Lloyd's Register Foundation, τα καταδυτικά κέντρα «Nautilus» και «Dikelas», τον δήμο και το Λιμεναρχείο Καρύστου.

«Συλλέξαμε και ανελκύσαμε σχεδόν 20 τσουβάλια απορριμμάτων από τον βυθό. Σκοπός της δράσης μας, πέραν της συλλογής μεγάλης ποσότητας απορριμμάτων ανεξαρτήτως υλικού, αποτέλεσε η ευαισθητοποίηση της αλιευτικής και εκπαιδευτικής κοινότητας και η ανάδειξη του μεγέθους της επιβάρυνσης του θαλάσσιου οικοσυστήματος από την ανθρώπινη δραστηριότητα», είπε στη Greenagenda.gr ένα από τα μέλη της ομάδας εθελοντών δυτών «Aegean Rebreath».

Ακόμη, πρόσθεσε ότι «μία συνέργεια σαν αυτή απέδειξε τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο καθένας ξεχωριστά στην προσπάθεια αυτή, καθώς το πρόβλημα είναι τεράστιο και μας αφορά όλους. Μεσοπρόθεσμος στόχος μας είναι η δημιουργία ενός σταθμού συλλογής παράκτιων και θαλάσσιων απορριμμάτων προς ανακύκλωση στο λιμάνι της Καρύστου και η επέκταση των δράσεων στην περιοχή».

Η δράση της «Aegean Rebreath», η οποία και πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες, είχε σκοπό την ευαισθητοποίηση της αλιευτικής και της εκπαιδευτικής κοινότητας, ως ένα πρώτο βήμα για τη δημιουργία σταθμού συλλογής απορριμμάτων στο λιμάνι της Καρύστου.

Υπάρχουν αρκετές προτάσεις από πλήθος δήμων σε όλη την Ελλάδα και ιδιωτικούς φορείς επομένως και δράσεις υπό σχεδιασμό κατά τους ερχόμενους μήνες. Στην παρούσα φάση, η ομάδα «Aegean Rebreath» βρίσκεται σε συζητήσεις με φορείς της Εύβοιας, της Θεσσαλονίκης, της Καλαμάτας και άλλων πόλεων.

Τα δίχτυα αποτελούν σημαντική απειλή για τα θαλάσσια είδη και το θαλάσσιο οικοσύστηµα καθώς οδηγούν σε θάνατο πλήθος θαλάσσιων οργανισμών και καταστροφή των υφάλων. Την περιβαλλοντική έκθεση της Εκστρατείας, που φιλοξενήθηκε για 10 ημέρες στο Πολιτιστικό Κέντρο Μαρμαρίου, επισκέφθηκαν 750 μαθητές και 60 εκπαιδευτικοί 11 Δημοτικών Σχολείων και 3 Γυμνασίων του Μαρμαρίου, της Καρύστου, των Στύρων και απομακρυσμένων χωριών της Νότιας Εύβοιας.

Επίσης η HELMEPA πραγματοποίησε σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με θέμα «Θάλασσα και Άνθρωπος: Διασφαλίζοντας Ένα Βιώσιμο Μέλλον» στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καρύστου.

Οι παρουσιάσεις του σεμιναρίου από στελέχη της HELMEPA αφορούσαν το θαλάσσιο περιβάλλον, τη ναυτιλία, την κλιματική αλλαγή και τα θαλάσσια απορρίμματα. Εκτός από την πληροφόρηση για τα νέα επιστημονικά δεδομένα και τις σχετικές εξελίξεις, στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς παρουσιάστηκαν απλά πειράματα και μέθοδοι που μπορούν να εφαρμόσουν στο πλαίσιο της διδασκαλίας τους, ώστε να μπορέσουν να φέρουν σε επαφή τους μαθητές τους με τον κόσμο των επιστημών.

Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, οι εκπαιδευτικοί έλαβαν Πιστοποιητικό Παρακολούθησης, ενώ ως μέλη πλέον του «Δικτύου Εθελοντών Εκπαιδευτικών για το Θαλάσσιο Περιβάλλον» της HELMEPA, θα έχουν πρόσβαση σε υποστηρικτικό εκπαιδευτικό υλικό και θα λαμβάνουν τακτική ενημέρωση για επιστημονικές εξελίξεις στους θεματικούς τομείς της εκστρατείας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση