Σκρέκας: Τελευταία η Ελλάδα στην ανακύκλωση - Νέο σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων

Για πρώτη φορά η κυβέρνηση δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο διαχείρισης των αποβλήτων, είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστας Σκρέκας που μίλησε νωρίτερα στην Ολομέλεια. «Ενσωματώνουμε δύο Οδηγίες και επικαιροποιούμε δύο νομοθετικά πλαίσια εγχώρια, προκειμένου να υπάρξει ένα ενιαίο κείμενο και ο καθένας να έχει μια ξεκάθαρη εικόνα τι ισχύει στη χώρα σε σχέση με το σύστημα διαχείρισης των αποβλήτων», είπε ο κ. Σκρέκας και προσέθεσε πως αυτό και μόνο συνιστά μεταρρύθμιση.

«Κεντρικός πυλώνας της νομοθετικής μας πρωτοβουλίας είναι η ανάπτυξη και η εδραίωση της περιβαλλοντικής συνείδησης», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και επισήμανε: «Παράγουμε 29 τόνους στερεών αποβλήτων, ανά εκατομμύριο ΑΕΠ, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 17 τόνοι ανά εκατομμύριο ΑΕΠ. Είμαστε πρώτοι και στην σπατάλη τροφίμων, είμαστε πρώτοι και στην ταφή των αστικών απορριμμάτων και είμαστε τελευταίοι στην ανακύκλωση».

Στόχος, είπε ο υπουργός, είναι η εφαρμογή των βασικών αρχών της κυκλικής οικονομίας, η ενίσχυση της ανακύκλωσης και η μείωση της ταφής, η αλλαγή της κουλτούρας της κοινωνίας, στη διαχείριση των απορριμμάτων, γιατί «τα απορρίμματα δεν είναι σκουπίδια. Τα απορρίμματα δεν πρέπει να καταλήγουν στις χωματερές, κατά 80%. Τα απορρίμματα είναι φυσικοί πόροι, που εφόσον ανακτηθούν σωστά και ανακυκλωθούν, μπορούν να αποτελέσουν πρώτες ύλες για επόμενες παραγωγικές διεργασίες».

Η ενέργεια

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, απάντησε σε όσα είπε νωρίτερα στη Βουλή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της Ενέργειας και στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος. «Αναρωτιέμαι αν ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι τον Σεπτέμβριο του 2019, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα του ΟΗΕ, ανακοίνωσε την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Όλες οι λιγνιτικές μονάδες θα αποσυρθούν μέχρι το 2023, εκτός από μια η οποία θα μετατραπεί σε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, αξιοποιώντας το φυσικό αέριο, το 2025. Δεν γνωρίζει ο κ. Τσίπρας ότι το βασικό αίτιο πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής είναι οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα και βασική αιτία εκπομπών είναι η ηλεκτροπαραγωγή, όταν χρησιμοποιούμε τον άνθρακα και το λιγνίτη;

Πώς είναι δυνατό λοιπόν, η παράταξη του λιγνίτη, η παράταξη των σκουπιδιών στους δρόμους της Κέρκυρας, της Ρόδου και αλλού, να έρχεται σήμερα και να εγκαλεί την κυβέρνηση της ΝΔ ότι δήθεν δεν έχει κάνει, αυτά που δεν έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;», είπε ο Κώστας Σκρέκας καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να αναλογιστεί τι έλεγε το δικό του Εθνικό Σχέδιο, για την ενέργεια και το κλίμα, σε σχέση την αντιμετώπιση των αιτίων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή.

«Δεν πρέπει να έρχεστε εδώ και να φοράτε έναν φιλοπεριβαλλοντικό μανδύα, όταν έχετε κυβερνήσει 4,5 χρόνια και τα πεπραγμένα σας είναι ακόμα νωπά», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «δεν έκανε τίποτα ούτε για τα απορρίμματα» και κληροδότησε μια χώρα- πρωταθλήτρια σε ό,τι αφορά τη σπατάλη τροφίμων, μια χώρα η οποία είναι ουραγός, σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση των αστικών απορριμμάτων, αλλά είναι και αρνητική πρωταθλήτρια στην ταφή απορριμμάτων αφού θάβει το 80% των αστικών απορριμμάτων που παράγει.

Απαντώντας σε όσα είπε νωρίτερα ο κ. Τσίπρας για την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε: «Η ΔΕΗ δεν έχει αυξήσει τις τιμές του ρεύματος στα νοικοκυριά. Η ΔΕΗ έχει προσπαθήσει να διατηρήσει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σταθερές στα νοικοκυριά και μάλιστα έχει ανακοινώσει και συγκεκριμένα εμπορικά τιμολόγια με τα οποία ο καταναλωτής μπορεί να αγοράσει στις ισχύουσες τιμές ενέργειας, για ένα χρόνο μπροστά, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση και χωρίς το τιμολόγιο να επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις των τιμών του διοξειδίου του άνθρακα ή των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου».

Στο ζήτημα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή «τι θα κάνει η κυβέρνηση για τις επερχόμενες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος;», ο υπουργός Περιβάλλοντος είπε: «Η ΝΔ είναι η μοναδική κυβέρνηση η οποία ανακοίνωσε ότι θα αξιοποιήσει την ήλιο, την ηλιακή ενέργεια, για να τροφοδοτήσει 30.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Θα αξιοποιήσουμε 100 εκατομμύρια ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να κατασκευάσουμε 120 MW εγκατεστημένης ισχύος φωτοβολταϊκά, τα οποία θα συμψηφιστούν με τους μετρητές 30.000 ευάλωτων νοικοκυριών καταρχήν και να τους τροφοδοτούμε με πολύ χαμηλό κόστος, ηλεκτρική ενέργεια».

Αυτό, είπε ο κ. Σκρέκας, «είναι ένα πράσινο δίχτυ ασφαλείας το οποίο θα αξιοποιηθεί για να προστατευθούν οι ευάλωτοι πολίτες που και αυτοί πρέπει να αντέξουν τις επιπτώσεις της πράσινης ενεργειακής μετάβασης, την οποία έχει αποφασίσει η Ευρώπη και που αυτό έχει επιπτώσεις στις τιμές του διοξειδίου του άνθρακα, έχει επιπτώσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας».

«Είναι πολιτική απόφαση, η Ευρώπη να είναι η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050, και πρέπει να μας πείτε αν συμφωνείτε με αυτή την πολιτική απόφαση της Ευρώπης», είπε ο Κώστας Σκρέκας, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε: «Πρέπει να μας πείτε, συμφωνείτε στην προσπάθεια η Ελλάδα να πρωτοπορήσει; Είστε μαζί με την ελληνική κυβέρνηση, είστε μαζί με την ελληνική κοινωνία, να μπορέσουμε να αποσύρουμε τις λιγνιτικές μονάδες, να αντικαταστήσουμε την ακριβή λιγνιτική παραγωγή με φθηνή ηλεκτρική, ηλιακή ενέργεια, που προέρχεται από τον άνεμο; Με φθηνή ενέργεια που προέρχεται από τη γεωθερμία; Είστε διατεθειμένοι να αξιοποιήσουμε ακόμη και τα απόβλητα, που σήμερα οδηγούνται σε ταφή; Πείτε ξεκάθαρα αν είσαστε μαζί μας αν συμφωνείτε να τα αξιοποιήσουμε και να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια και με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα να πετύχει τους στόχους της πράσινης μετάβασης; Είστε ή δεν είστε μαζί μας; Πείτε μας ξεκάθαρα».

Αναφερόμενος στις ΑΠΕ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρέλαβε μια κατάσταση που απαιτούσε πολλά να γίνουν για τον εξορθολογισμό της, για να διευκολυνθεί η αδειοδοτική διαδικασία και για να δοθεί η δυνατότητα σε επενδυτές, να κατασκευάσουν, να επενδύσουν σε ΑΠΕ ώστε η Ελλάδα να πετύχει τον στόχο της. «Βεβαίως υπήρξαν κάποιες συνέπειες, όσον αφορά στην υπερβολική προσφορά και άρα την υπερθέρμανση», είπε ο κ. Σκρέκας και σημείωσε: «Είμαστε οι πρώτοι που λέμε ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο πρέπει να βελτιωθεί. Φέρνουμε διάταξη που έχει να κάνει με την απόδειξη της οικονομικής ισχύος των πιθανών υποψήφιων επενδυτών, για την κατασκευή τέτοιων μονάδων παραγωγής, ΑΠΕ».

Αναλυτικά:

 • «Η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη Κυβέρνηση που ανακοίνωσε ότι θα αξιοποιήσει την ηλιακή ενέργεια για να τροφοδοτήσει 30.000 ευάλωτα νοικοκυριά.  Θα διαθέσουμε 100.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να κατασκευάσουμε φωτοβολταϊκά 120 μεγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος, τα οποία θα συμψηφιστούν με τους μετρητές 30.000 ευάλωτων νοικοκυριών κατ' αρχήν ώστε να τους τροφοδοτούμε με σχεδόν μηδενικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.  
 • Για πρώτη φορά, δημιουργούμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση αποβλήτων. Ενσωματώνουμε δύο ευρωπαϊκές οδηγίες και επικαιροποιούμε δύο εγχώρια νομοθετικά πλαίσια, ώστε να βρίσκονται όλα σε ένα κείμενο. Αυτό από μόνο του είναι μία εθνική μεταρρύθμιση.  

Κεντρικός πυλώνας της νομοθετικής μας πρωτοβουλίας είναι η ανάπτυξη και η εδραίωση της περιβαλλοντικής συνείδησης. Παράγουμε 29 τόνους στερεών αποβλήτων ανά εκατομμύριο ΑΕΠ όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 17 τόνοι ανά εκατομμύριο ΑΕΠ.   

Είμαστε πρώτοι στη σπατάλη τροφίμων και στην ταφή των αστικών απορριμμάτων και τελευταίοι σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση. Και για αυτό το λόγο οι στόχοι μας είναι ξεκάθαροι.  

  • Να εφαρμόσουμε τις βασικές αρχές της κυκλικής οικονομίας.  
  • Να ενισχύσουμε την ανακύκλωση και να πετύχουμε μείωση της ταφής.  
  • Και βέβαια να αλλάξουμε την κουλτούρα της κοινωνίας σε ό,τι αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων.  

Τα απορρίμματα δεν είναι σκουπίδια και δεν πρέπει να καταλήγουν στις χωματερές κατά 80%. Είναι φυσικοί πόροι που, εάν ανακτηθούν σωστά και ανακυκλωθούν, μπορούν να αποτελέσουν πρώτες ύλες για επόμενες παραγωγικές διεργασίες.  Πρέπει να αλλάξει αυτή η φιλοσοφία και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε με το νόμο αυτό.  

Για πρώτη φορά φέρνουμε ένα νομοσχέδιο και καλύπτουμε το σύνολο της ιεράρχησης που προβλέπει το ενωσιακό δίκτυο. Και με τον τρόπο αυτό πετυχαίνουμε απλοποίηση σε ό,τι αφορά το νομοθετικό πλαίσιο.  

 • Πριν φτάσει ο κάθε Δήμος στην υγειονομική ταφή, όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να έχουμε διασφαλίσει, μέσα από την αλλαγή της κουλτούρας ότι θα έχουμε κάνει όλα τα προηγούμενα στάδια της ιεράρχησης και διαχείρισης των αποβλήτων. Και φυσικά ό,τι μένει, αντί να θάβεται και να υπάρχει το τέλος ταφής θα οδηγείται προς ενεργειακή αξιοποίηση.  
 • Μας έγινε κριτική γιατί δεν εφαρμόσαμε το τέλος ταφής για το 2020 και το 2021. Λόγω της πανδημίας και των αποτελεσμάτων στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα, ορίζουμε το τέλος στο ποσό των 20 ευρώ από 1/1/2022 και δεν θα επιβαρυνθούν οι Δήμοι για τις δύο χρονιές αυτές. 
 • Τα έσοδα από το τέλος ταφής θα τα διαχειριστεί ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης για δύο λόγους. Γιατί είναι προφανής η συνάφεια του με τα θέματα διαχείρισης αποβλήτων. Και γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να ενισχυθεί ώστε να επιτελέσει τον ρυθμιστικό και εποπτικό του ρόλο.  
 • Για πρώτη φορά, στο άρθρο 31 στην παράγραφο 3 προβλέπεται ότι τα ΚΔΑΥ θα υπολογίζουν την ποσότητα των αποβλήτων που έχουν συλλεχθεί χωριστά ανά Δήμο. Η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν έκανε τίποτε ώστε να ξέρουμε ποιος Δήμος ανακυκλώνει και ποιος όχι. Θέλουμε η διαδικασία αυτή να εποπτεύεται από μία ρυθμιστική αρχή. Αυτό τον ρόλο θέλουμε να τον επιτελέσει ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης, που εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και  Ενέργειας και αποτελεί φορέα της Γενικής Κυβέρνησης. Για ποιον λόγο διαφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτό; Θέλετε να τα ρυθμίζει ο Υπουργός; Δεν θέλετε να υπάρχει μία ανεξάρτητη δημόσια αρχή που θα ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίον γίνονται οι επενδύσεις;  
 • Αναφέρω 8 μέτρα που πραγματικά μας πάνε μπροστά στη χωριστή συλλογή: 
 1. Έως την 1η Ιανουαρίου 2024 οι Δήμοι υποχρεούνται να οργανώσουν χωριστή συλλογή επικινδύνων αποβλήτων στα νοικοκυριά (όπως χλωρίνες, βερνίκια κ.ά.).  
 2. Επιπλέον της υποχρεωτικής χωριστής συλλογής των βιοαποβλήτων από τους Δήμους, έως το τέλος του 2022 τίθεται και η υποχρέωση χωριστής συλλογής και ανακύκλωσης βιοαποβλήτων μεγάλων παραγωγών με ευθύνη τους και κάλυψη εκ μέρους τους του κόστους, ενώ παράλληλα προβλέπεται η ελάφρυνση των δημοτικών τελών.  
 3. Με σκοπό την ανάπτυξη και εδραίωση της περιβαλλοντικής συνείδησης, από 1 Σεπτεμβρίου του 2022 εισάγεται στα σχολεία υποχρεωτική χωριστή συλλογή χαρτιού, γυαλιού, πλαστικών, μετάλλων, μπαταριών και αποβλήτων τροφίμων.  
 4. Από 1/1/2022 οι φορείς Γενικής Κυβέρνησης οργανώνουν τη χωριστή συλλογή χαρτιού σε όλες τις εγκαταστάσεις.  
 5. Διευρύνεται η υποχρέωση για τη χωριστή συλλογή των αποβλήτων υλικών, δηλαδή χαρτιού, γυαλιού, μετάλλων, πλαστικών. 
 6. Σε όλα τα νέα κτήρια υποχρεωτικά εξασφαλίζεται κατάλληλος χώρος για τη συλλογή και αποθήκευση τουλάχιστον τεσσάρων ρευμάτων.  
 7. Απλοποιούνται οι διατάξεις σχετικά με τα πράσινα σημεία ώστε να αδειοδοτούνται και να κατασκευάζονται πιο εύκολα. Καταργείται η διάκριση σε μικρά - μεγάλα. Επιβάλλονται ενιαίοι χρωματικοί κώδικες για τους κάδους συλλογής αποβλήτων για την διευκόλυνση των πολιτών.  
 8. Προωθείται η θέσπιση από τον Ιανουάριο του 2025 της υποχρέωσης για ελάχιστο ανακυκλωμένο περιεχόμενο 30% στις πλαστικές σακούλες μεταφοράς και από 1 Ιουνίου 2022 η εισαγωγή περιβαλλοντικού τέλους για τα πλαστικά μπουκάλια με ετικέτα PVC.  
 • Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ο Υπουργός σημείωσε: «Παραλάβατε το 2015 ένα εθνικό σχεδιασμό πλήρη με δρομολογημένα έργα, υπήρχαν κάποια ΣΔΙΤ στη Βόρεια Ελλάδα σε φάση συμβασιοποίησης, τα παγώσατε όλα.  Θυμάστε τι έγινε με την Κέρκυρα που γέμισε σκουπίδια μέσα στην τουριστική περίοδο, Αύγουστο μήνα, θυμάστε τι έγινε με την Κεντρική Μακεδονία. Ήρθατε, λοιπόν, με 28 εργοστάσια διαχείρισης δρομολογημένα έργα και τα κάνατε 50. Φυσικά δεν τα είχατε χρήματα για να τα κατασκευάσετε. Όταν έχετε 1,5 δισ. ευρώ και έχετε εντάξει έργα 3 δισ. ευρώ πώς θα κατασκευαστούν εάν δε θέλετε τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα;». 
 • Με το νομοσχέδιο, δίνεται η απαιτούμενη ευελιξία στον ΔΕΔΔΗΕ για την αναβάθμιση των δικτύων προκειμένου να διασφαλιστεί η σύνδεση περισσότερων σταθμών ΑΠΕ.  

Και αυτό γιατί, το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι είναι κορεσμένο το ηλεκτρικό δίκτυο με αποτέλεσμα οι αγρότες, πολίτες που κατοικούν στην περιφέρεια, να μην μπορούν να κατασκευάσουν ένα μικρό φωτοβολταϊκό και να στηρίξουν είτε την επαγγελματική τους δραστηριότητα, είτε να έχουν ένα επιπλέον έσοδο, δεν μπορούν να συνδεθούν επειδή είναι κορεσμένο το δίκτυο.  

 • Επίσης, στηρίζουμε τους μικρούς παραγωγούς παρέχοντας τη δυνατότητα να αναπτύξουν μικρούς φωτοβολταϊκούς σταθμούς μέχρι 400 κιλοβάτ σε περιοχές που μέχρι τώρα δεν υπήρχε δυνατότητα. Δώσαμε 140 μεγαβάτ, 100 για ανεξάρτητους παραγωγούς, 40 για αυτοπαραγωγούς, για net metering, για συμψηφισμό. Δίνουμε 86 στην Πελοπόννησο, 45 στις Κυκλάδες και 40 μεγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος στην Εύβοια. Επιπρόσθετα, εισάγεται η υποχρέωση προσκόμισης εισηγητικής επιστολής 35.000 ευρώ, για να δούμε τελικά ποιος έχει την οικονομική δυνατότητα από όσους έχουν καταλάβει ενεργειακό χώρο.  

 

 • Επίσης, εισάγουμε διατάξεις που αφορούν στην δράση «Πρόγραμμα Στήριξης και Ανάπτυξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο με 10 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των λιγνιτικών περιοχών. Δίνουμε τη δυνατότητα, να γίνεται συμψηφισμός έως 30% σε οφειλές προς Δημόσια Ταμεία και άλλους οργανισμούς, μικρών και μικρομεσαίων επαγγελματιών που επηρεάστηκαν από τη μείωση της δραστηριότητας της ΔΕΗ, ώστε το υπόλοιπο 70% να μπορεί να καταλήγει στο ταμείο τους. 
 • Πραγματοποιούμε τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στη χώρα σε ότι αφορά την οργάνωση, τον χωροταξικό σχεδιασμό. Μέσα από τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, το 80% της ελληνικής επικράτειας θα σχεδιαστεί και θα διατεθούν για αυτόν τον λόγο πάνω από 240.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι κάτι το οποίο το κάνουμε εμείς για πρώτη φορά στη χώρα.   

Ένα πολεοδομικό σχέδιο έπαιρνε δεκαετίες - εάν και όταν, ποτέ ολοκληρωνόταν. Εμείς προσπαθούμε αυτό να το πετύχουμε μέσα στα επόμενα 2 με 3 χρόνια με πόρους που εξασφαλίσαμε από το Ταμείο Ανάκαμψης.  

 • Και τέλος, μια σημαντική διάταξη μεταξύ άλλων, έχει να κάνει με την επίλυση του ιδιοκτησιακού ζητήματος σε περιοχές όπως η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και αλλού, όπου δεν τεκμαίρεται η κυριότητα του Δημοσίου μόνο και μόνο από το χαρακτήρα της έκτασης.  Έτσι, δίνουμε λύση και σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους, πολλούς συμπολίτες μας». 
Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση