Σκυλακάκης στην ημερίδα της Voria: Έρχεται σημαντικό νομοσχέδιο για την κυκλική οικονομία

«Για την κυβέρνηση η κυκλική οικονομία είναι ένας σταθερός και αμετακίνητος στόχος σε όλα τα επίπεδα της εφαρμογής της», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης από το βήμα της ημερίδας που διοργανώνει σήμερα (18/6) η Voria.gr με θέμα «Κυκλική Οικονομία. Προκλήσεις και Προοπτικές», στο ξενοδοχείο Mediterranean Palace στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, έκανε γνωστό πως το προσεχές διάστημα έρχεται νομοσχέδιο στη Βουλή που θα αφορά την κυκλική οικονομία και τις θεμελιώδεις αρχές της κι όπως ανέφερε «μέσα από αυτό θα προχωρήσουν ταχύτητα και οι τελευταίες μεταρρυθμίσεις, έτσι όλο το σύστημα θα μπορέσει να αποκτήσει πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα».

Όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης η κυκλική οικονομία «είναι στην ευρωπαϊκή ατζέντα ένα πολύ σημαντικό θέμα» και σημείωσε πως η χώρα μας καλείται να κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο «γιατί ήμασταν πολύ πίσω» και προς επίρρωση αυτού ανέφερε πως επί δεκαετίες λειτουργούσαν ανεξέλεκτες χωματερές για τις οποίες «πληρώσαμε τεράστια ποσά ως πρόστιμα, αφού δεν υπήρχε η κουλτούρα της κυκλικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυκλική οικονομία «στηρίζεται στη βασική αρχή ότι οι πόροι που διαθέτουμε μπορούν να συνεχίσουν να αξιοποιούνται κυκλικά κι αυτό να είναι πολύ περισσότερο αποτελεσματικό από ό,τι η απώλειά τους, η καταστροφή ή το κάψιμό τους».

Πρόσθεσε επίσης ότι η κυκλική οικονομία αναζητά τρόπους για να αξιοποιεί τα απόβλητα, παραδέχτηκε ωστόσο ότι χρειάζεται χρόνος και μια πλήρης περιβαλλοντική νομοθεσία για να αποδώσουν οι επενδύσεις, γεγονός που κάνει διστακτικούς τους ιδιώτες».

«Εάν ένα απόβλητο το πετάξεις δωρεάν για σένα τελείωσε, αλλά πληρώνει το κόστος η κοινωνία και το περιβάλλον, ενώ αν πληρώσεις για τη διαχείρισή του αυτό είναι πιο συμφέρον για την κοινωνία και το περιβάλλον, αφού με τον τρόπο αυτό τα απορρίμματα παύουν να είναι απόβλητα και γίνονται πόροι της κυκλικής οικονομίας», εξήγησε.

«Αυτοί οι πόροι μάς επιτρέπουν να είμαστε περισσότερο αυτόνομοι, να είμαστε πιο αποτελεσματικοί ως σύστημα συνολικά, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν ένα πεδίο νέων θέσεων εργασίας και οικονομικών δυνατοτήτων», είπε ο κ. Σκυλακάκης και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους καφέ κάδους που αποτελούν σημαντική ενεργειακή πηγή.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση