"ΣΚΥΡΟΣ 2015"

Στο πανέμορφο λιμάνι της Λιναριάς στη Σκύρο, η συνεργασία του τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου με το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου δείχνει ότι όταν υπάρχει προσωπική δέσμευση για δημιουργικότητα, οι δημόσιοι φορείς γίνονται πηγές έμπνευσης και αποτελεσματικότητας.

Οι ερευνητές/τριες του εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης που έχουν εγκατασταθεί στη Σκύρο για το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία των Καθηγητών τους και του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου, Κυριάκου Αντωνόπουλου που τους φιλοξενεί.

Το τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου εγκαινίασαν τη συνεργασία τους με μία σειρά περιβαλλοντικών δράσεων που πραγματοποιούνται στο Λιμάνι της Λιναριάς τον Μάιο και θα συνεχιστούν μέχρι τον Νοέμβριο του 2015. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν: α) Περιβαλλοντική ενημέρωση προς τους πολίτες, τους τουρίστες, τους επιβαίνοντες σε σκάφη, τα παιδιά, β) Προώθηση έντυπου ενημερωτικού υλικού, γ) Περιβαλλοντικά παιχνίδια/κατασκήνωση, δ) Σύσταση Τουριστικού Παρατηρητηρίου και ε) Διαλέξεις από εξέχοντες Πανεπιστημιακούς και παράγοντες του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.
Μέσα από το πρόγραμμα Σκύρος 2015, με επικεφαλής την Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης Κωνσταντίνα Σκαναβή, μια έμπειρη ομάδα σαράντα ερευνητριών και ερευνητών, του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, έχει εγκατασταθεί στο λιμάνι της Λιναριάς, φιλοξενούμενη από το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου.

Η ομάδα σκοπεύει να υποστηρίξει δραστηριότητες:
• για την μετάδοση και καλλιέργεια της περιβαλλοντικής γνώσης
• για την ενεργοποίηση των εκπαιδευόμενων στην πρόληψη και στην επίλυση περιβαλλοντικών προβληµάτων
• για να αυξηθεί η ενεργή συμμετοχή των κατοίκων και επισκεπτών, στο λιμάνι της Λιναριάς και στο νησί όλο, στη λήψη περιβαλλοντικών αποφάσεων
• για τη μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων καθώς και για την καταγραφή του τουριστικού αποτυπώματος του νησιού της Σκύρου μέσω έρευνας με σχέση τον βιώσιμο τουρισμό
• για να αντιλαµβάνονται οι πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα σχολικής ηλικίας, τη φύση µέσα από όλες τις αισθήσεις τους
• για να κατανοήσουν ΟΛΟΙ τη σχέση/ αλληλεπίδρασης του ανθρώπου µε το φυσικό και κοινωνικό του περιβάλλον

Οι Φοιτήτριες και Φοιτητές του τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι αποφασισμένοι να υποστηρίξουν την κοινωνία της Σκύρου μέσα από την περιβαλλοντική επικοινωνία, ώστε να μεταφερθεί το περιβαλλοντικό μήνυμα, προς όλες και όλους, με ένα τρόπο που να είναι τροφή προς χρήση και όχι απλή ανάλωση.

Σε δύο ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα που έχουν τοποθετηθεί στη Λιναριά, η ομάδα των φοιτητών έρχεται σε επαφή με την τοπκή κοινωνία και τους επισκέπτες στο νησί. Σε ένα προσεκτικά σχεδιασμένο στέγαστρο με κερκίδες γίνεται καθημερινά η περιβαλλοντική κατασκήνωση και μια σειρά διαλέξεων και παρουσιάσεων.

Από τους υποστηρικτές αυτής της προσπάθειας είναι και ο Υπεύθυνος του Τοπικού Σταθμού ΔΕΗ Σκύρου, Κωνσταντίνο Φεργάδης. Καθοριστική όμως συμβολή στην επιτυχή υλοποίηση αυτής της περιβαλλοντικής εκστρατείας έπαιξε η Λιμενική Επιτροπή του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου με καθολική και ενθουσιώδη υποστήριξη από τον Πρόεδρό της, Αντωνόπουλο Κυριάκο, ο οποίος είναι ο άμεσος συνεργάτης αλλά και εμπνευστής σε αυτή την πανεπιστημιακή δραστηριότητα. Οι δράσεις αυτές στο νησί γίνονται περιβαλλοντική παρακαταθήκη και η Σκύρος θα αποτελέσει πρότυπο ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ. Η δράση και η συνεργασία των τριών φορέων του Δημοσίου, του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου, του Πανεπιστήμιου Αιγαίου και της ΔΕΗ Σκύρου αναδεικνύει, ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΘΕΛΗΣΗ, την δυνατότητα ανάληψης καινοτόμων ενεργειών με πρωτεργάτες φορείς του Δημοσίου Τομέα που αποδίδουν και παραδειγματίζουν.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!