Σκύρος: Φόρτιση των ηλεκτρονικών συσκευών από φωτοβολταϊκά στο λιμάνι της Λιναριάς (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Τις ηλεκτρονικές τους συσκευές, μέσω της ηλιακής ενέργειας, εντελώς δωρεάν, από τα φωτοβολταϊκά πάνελ και το σύστημα φόρτισης μέσω οκτώ θυρών USB και πολλαπλών καλωδίων με φωτιζόμενους ακροδέκτες, κατάλληλων για όλους τους τύπους των συσκευών, έχουν τη δυνατότητα να φορτίζουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του λιμένα της Σκύρου. Στα δύο κινητά περίπτερα πληροφοριών του τουριστικού καταφυγίου στη Λιναριά έχουν τεθεί σε λειτουργία οι τέσσερις ηλιακοί φορτιστές κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών.

«Το λιμενικό ταμείο Σκύρου, ως κρατικός φορέας, έχει την υποχρέωση περισσότερο από κάθε άλλον να εισάγει ορθές περιβαλλοντικές πρακτικές και να δίνει το παράδειγμα ως ένα πρότυπο δημόσιο λιμάνι. Η εγκατάστασή τους έρχεται να ενισχύσει το φιλοπεριβαλλοντικό του προφίλ και να εμπλουτίσει τις περιβαλλοντικές πολιτικές που εφαρμόζει αλλά και να συμπαρασύρει ευαισθητοποιώντας, όλους όσους θέλουν με τις μικρές τους δυνάμεις να προσθέσουν τις δικές τους δράσεις και ενέργειες για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον», είπε στη Greenagenda.gr ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου Κυριάκος Αντωνόπουλος.

Το ολοκληρωμένο φωτοβολταϊκό σύστημα φόρτισης ατομικών συσκευών διαθέτει Wi-FI είναι διασυνδεδεμένο σε δίκτυο του Διαδικτύου των Αντικειμένων (Internet of Things – ΙοΤ) με δυνατότητα μετάδοσης των μετρήσεων σχετικά με την καταναλισκόμενη ενέργεια ανά ηλιακό φορτιστή. Έτσι, οι χρήστες, συνδεόμενοι μέσω του QR code που είναι τυπωμένο στην πρόσοψη των φορτιστών, μπορούν να παρακολουθούν τα δεδομένα που καταγράφονται από την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που επιτυγχάνεται από την ηλιακή φόρτιση.

Τα παραπάνω δεδομένα παρουσιάζονται στον ιστότοπο https://ec.europa.eu/greece/events/grEEnbeach_el, όπου οι πολίτες μπορούν να δουν το ενεργειακό όφελος από τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εν προκειμένω της ηλιακής, για τη φόρτιση των συσκευών τους.

Η πιλοτική αυτή δράση αποτελεί πρωτοβουλία του επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα Γιώργου Μαρκοπουλιώτη η οποία, σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών & Υπολογιστών του ΕΜΠ.

Ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα Γιώργος Μαρκοπουλιώτης φορτίζει το κινητό του

Ο κ. Μαρκοπουλιώτης ανέφερε επίσης ότι «η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αποτελεί αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια. Ακολουθώντας λοιπόν τις ορθές πρακτικές εγκαταστήσαμε τα φωτοβολταϊκά πάνελ γιατί θέλουμε να δείξουμε ότι χρειάζεται να αλλάξουμε τις καθημερινές συνήθειές μας».

Το ίδιο σύστημα έχει εγκατασταθεί και σε ακτή του δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Ενδιαφέρον έχει δείξει και ο δήμος Τρικκαίων καθώς και αρκετοί δήμοι στη Βόρεια Ελλάδα.

Το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου (ΝΠΔΔ) από το 2015 το υλοποιεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και από το 2019 με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής το καινοτόμο περιβαλλοντικό πρόγραμμα και πολυβραβευμένο πρόγραμμα «Skyros Project» ενώ το λιμάνι της Σκύρου είναι μέλος του Δικτύου των 114 Ευρωπαϊκών Οικολογικών Λιμένων (ECO-PORTS) και το τουριστικό του καταφύγιο βραβεύεται από το 2018 ως σήμερα με Γαλάζια Σημαία Μαρίνας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση