ΣΜΑ Ευκαρπίας: Σε λειτουργία το δεύτερο μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στη Θεσσαλονίκη

του Νίκου Αβουκάτου

Μετά από αρκετά εμπόδια και δυσκολίες, επτά χρόνια συζητήσεων, διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων, το δεύτερο μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στη Θεσσαλονίκη, μετά τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, είναι έτοιμο να λειτουργήσει. Ο λόγος για τον υπερσύγχρονο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Ευκαρπίας, τα εγκαίνια του οποίου θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Δευτέρα.

«Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο έργο που θα ωφελήσει όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και την οικονομία κλίμακας των δήμων. Με την εξοικονόμηση πόρων που θα επιτευχθεί από το εν λόγω έργο, δεν θα χρειάζεται να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη», τόνισε ο Μιχάλης Γεράνης, πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου για τα εγκαίνια του ΣΜΑ.

Περίπου 230.000 χιλιάδες τόνοι θα μεταφορτώνονται και θα μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Ευκαρπίας θα εξυπηρετεί τους δήμους Νεάπολης Συκεών, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Κορδελιού – Ευόσμου, Παύλου Μελά, Ωραιοκάστρου, Δέλτα, Χαλκηδόνας και σε ποσοστό 60% τον δήμο Θεσσαλονίκης. Η λειτουργία του ΣΜΑ του συγκεκριμένου δήμου θα συνεχιστεί.

Πρόκειται για τον πρώτο κλειστού τύπου ΣΜΑ που κατασκευάζεται στην Ελλάδα και καλύπτει πλήρως όλες τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Με τη λειτουργία του, περισσότεροι από 1.100 τόνοι απορριμμάτων ημερησίως θα αποθηκεύονται και θα μεταφέρονται με κλειστά κοντέινερ στον σταθμό για διαχείριση, προτού μεταφερθούν στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Τα σκουπίδια, που θα μεταφέρουν 3-4 απορριμματοφόρα, θα συμπιέζονται σε ένα κοντέινερ.

Με τον συγκεκριμένο σταθμό εκτιμάται ότι τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων των δήμων θα μειωθούν κατά 60% ετησίως, κάτι που θα αποσυμφορήσει την κυκλοφορία στην Περιφερειακή Οδό, αλλά και στην έξοδο προς το Δερβένι.

Ο ΣΜΑ θα ξεκινήσει τη λειτουργία του δοκιμαστικά τον Μάρτιο και κανονικά από τα τέλη του μήνα.

«Με αυτόν τον τρόπο, μειώνεται η περιβαλλοντική ρύπανση στις συνοικίες της δυτικής Θεσσαλονίκης και οι δήμοι θα εξοικονομήσουν χρήματα από το λειτουργικό κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων στη Μαυροράχη», υπογράμμισε ο κ. Γεράνης.

fodsa (864 x 576)

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος στη συγκεκριμένη περιοχή. «Σεβόμαστε τις αντιδράσεις και τις διαφορετικές απόψεις αλλά αυτές οι φωνές διαμαρτυρίας είναι λιγοστές. Με τη λειτουργία του ΣΜΑ θα πειστούν άμεσα όλοι για τα σημαντικά του περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη», είπε.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κ. Μακεδονίας, για την υλοποίηση του ΣΜΑ Ευκαρπίας δόθηκε μία μεγάλη έκπτωση από την κοινοπραξία που κατάφερε τελικά να ολοκληρώσει το συγκεκριμένο έργο. Πρόκειται για ένα έργο συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ 2010-2013, συνολικού προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ, ενώ ο εξοπλισμός του κόστισε 5 εκατ. ευρώ.

Για τον σχεδιασμό των Μονάδων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων, τέλος, ο κ. Γεράνης γνωστοποίησε ότι θα γίνει άμεσα η προκήρυξη δύο μελετών που αφορούν τη μια μονάδα του Αγίου Αντωνίου (136.000 τόνοι αποβλήτων) και τη δεύτερη μονάδα στη Δυτική Θεσσαλονίκη (250.000 τόνοι αποβλήτων).

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση