Σοβαρή απειλή τα αποτσίγαρα για τις παραλίες της Μεσογείου

του Νίκου Αβουκάτου

Οι ελληνικές παραλίες μπορεί να είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς για την ομορφιά τους σε όλο τον κόσμο, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις ασυνείδητοι λουόμενοι εκτός από μια πλαστική σακούλα ή συσκευασίες αφήνουν και τα αποτσίγαρά τους!

Πιστεύουν λανθασμένα  βεβαίως ότι οι ακτές είναι ένα μεγάλο σταχτοδοχείο σβήνοντας άλλοτε «κρυφά» κι άλλοτε φανερά τα τσιγάρα τους στην άμμο. Οι συνήθειες αυτές λειτουργούν συσωρευτικά και έχουν ως αποτέλεσμα οι γόπες να καταλαμβάνουν ένα μεγάλο ποσοστό των σκουπιδιών στην παραλία.

Δυστυχώς στη χώρα μας έχουν καταγραφεί αρνητικά ρεκόρ, με τα αποτσίγαρα να είναι ακόμα και 78 ανά τετραγωνικό παραλίας. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από ότι νομίζουμε γι αυτό και θα πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι για τις συνέπειες της φαινομενικά «άκακης» συνήθειας η οποία κάθε χρόνο αποτελεί έναν αόρατο ξενιστή των ελληνικών ακτών.

Σύμφωνα με  εκτιμήσεις 4,5  τρισεκατομμύρια γόπες τσιγάρων εισέρχονται στο περιβάλλον κάθε χρόνο οι οποίες, αντίθετα με την κοινή αντίληψη, ΔΕΝ είναι βιοδιασπώμενες, αποτελούνται από πλαστικές ίνες (οξική κυτταρίνη) ενώ το μεγαλύτερο μέρος αυτών καταλήγει σε ακτές και παραλίες. Δυσάρεστο πόρισμα είναι ότι το 40% των απορριμμάτων που βρέθηκαν στις ακτές της Μεσογείου ήταν αποτσίγαρα.

Τα αποτσίγαρα αποτελούν «μόνιμο κάτοικο» των παραλιών μιας και παραμένουν στο περιβάλλον ακόμα και για 15 χρόνια, καθώς τα παράγωγα της γόπας σε αρκετές περιπτώσεις διαλύονται με πολύ αργούς ρυθμούς. Παράλληλα, σε πολλές περιπτώσεις  οι γόπες απελευθερώνουν τοξίνες στο έδαφος και στο νερό σκοτώνοντας διάφορες μορφές άγριας ζωής, ενώ πολλά ψάρια και πουλιά τις καταναλώνουν μπερδεύοντας τες με τροφή.

Ως αποτέλεσμα πολλοί οργανισμοί δηλητηριάζονται από βλαβερές ουσίες όπως η νικοτίνη, το κάδμιο, το αρσενικό και ο μόλυβδος. Όταν καταναλωθούν από πουλιά, ψάρια και θαλάσσια ζώα μπορεί να φράξουν την πεπτική τους οδό, να προκαλέσουν δηλητηρίαση με τοξίνες και να μειώσουν την λήψη τροφής λόγω ενός ψευδούς αισθήματος κορεσμού που δημιουργούν όταν συσσωρεύονται στο στομάχι, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα τον θάνατό τους από ασιτία.

Με βάση τα αποτελέσματα από το πρόγραμμα «Φρόντισε τον τόπο σου. Κάνε έναν καθαρισμό παραλίας!!!» της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea, τα αποτσίγαρα είναι από τα πιο συχνά απορρίμματα που συναντώνται στις τουριστικές παραλίες της χώρας μας. Συγκεκριμένα, από τα αποτελέσματα που προέκυψαν στο πλαίσιο του προγράμματος για το 2016, τα αποτσίγαρα κατείχαν ως και το 40% του συνόλου των απορριμμάτων που συλλέχθηκαν σε τουριστικές παραλίες.

«Η κακή συνήθεια της ρίψης των αποτσίγαρων μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις τόσο για τους θαλάσσιους οργανισμούς και κατ’ επέκταση για τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε τις συνέπειες των πράξεων μας και πράττουμε αναλόγως. Σας καλούμε λοιπόν να συμμετέχετε μαζί μας σε έναν από τους προγραμματισμένους καθαρισμούς του προγράμματος μας ή να έρθετε σε επικοινωνία μαζί μας για να σας βοηθήσουμε να φροντίσουμε τον τόπο μας!» δήλωσε  η υπεύθυνη του προγράμματος Δήμητρα Μαρμαρά. Το πρόγραμμα της iSea αποτελεί την πρώτη zero waste καμπάνια καθαρισμών στην Ελλάδα με όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται να είναι επαναχρησιμοποιούμενα ακόμα και οι σάκοι συλλογής απορριμμάτων είναι φυτικοί και επαναχρησιμοποιούμενοι. Με αυτό τον τρόπο η οργάνωση θέλει να δώσει το παράδειγμα ορθής χρήσης των υλικών ακόμα και στο πλαίσιο μια δράσης καθαρισμού.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση