Σοκ: Γεράκια μπερδεύουν το πλαστικό για τροφή σε ακατοίκητη βραχονησίδα του Αιγαίου (vid)

Έρευνα του Norwegian University of Life Sciences σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος, καταγράφει με κάμερες, για πρώτη φορά στον κόσμο, Γεράκια (Μαυροπετρίτες) να δίνουν στους νεοσσούς τους πλαστικό το οποίο το έχουν μπερδέψει με τροφή. Ο Μαυροπετρίτης Falco eleonorae είναι ένα ιδιαίτερο είδος μικρόσωμου γερακιού, τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού του οποίου μεταναστεύουν κάθε χρόνο από τη Μαδαγασκάρη και την ανατολική Αφρική στις μικρές ακατοίκητες νησίδες του Αιγαίου, όπου βρίσκουν ιδανικούς τόπους φωλιάσματος.

Η καταγραφή αυτής της ασυνήθιστης συμπεριφοράς έγινε σε ακατοίκητη βραχονησίδα του Μόνιμου Καταφυγίου Άγριας Ζωής Αρκιών και νησίδων Βορείου Πάτμου. Αποτελεί άλλη μία ιδιαίτερα ανησυχητική απόδειξη της δραματικής έκτασης που έχει πλέον η ρύπανση από τα πλαστικά απορρίμματα που διασκορπίζονται ακόμα και στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές των θαλασσών μας. Οι συνέπειες είναι επικίνδυνες όχι μόνο για την άγρια ζωή, αλλά φυσικά και για τον άνθρωπο.

Η έρευνα αυτή, διεξάγεται εδώ και 4 χρόνια και χρησιμοποιεί ένα σύγχρονο λογισμικό για την ανάλυση της εικόνας που καταγράφεται από τις παθητικές κάμερες (camera traps) που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της συμπεριφοράς των γερακιών κατά το φώλιασμα, αποφεύγοντας έτσι την όποια παρενόχληση από την ανθρώπινη παρουσία.

Η συγκεκριμένη επιστημονική ανακοίνωση δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Marine Pollution Bulletin.

Δείτε σχετικό βίντεο:

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση