Ανεπίτρεπτη εικόνα για την οποία δεν υπάρχει δικαιολογία, χαρακτήρισε τις στοίβες με τα σκουπίδια στο εμβληματικό «Ναυάγιο» της Ζακύνθου, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του δήμου Αναστάσιος Μαρίνος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.
Πρόσθεσε ότι το γεγονός είναι μεμονωμένο και ο ίδιος δεν το γνώριζε καθώς δεν βρισκόταν στο νησί και ενημερώθηκε από τα ΜΜΕ για την κατάσταση. Ανέφερε ακόμη, πως όποιοι είναι υπεύθυνοι δεν πρέπει να αφήσουν να συμβεί ξανά ένα τέτοιο γεγονός.
Την εν λόγω φωτογραφία που αποκάλυψε τα σκουπίδια στο σημείο δημοσίευσε ο περιβαλλοντολόγος Μιχάλης Μπάκας, στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook αποτυπώνοντας την αγανάκτησή τους γι αυτούς που πετούν σκουπίδια δίχως να νοιάζονται για το περιβάλλον αλλά και την φυσική του ομορφιά του. «Ελληνικό καλοκαίρι 2022.. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται να πληρώνεις για να πας για λίγες ώρες σε μια από τις ωραιότερες παραλίες του κόσμου και να αφήνεις εκεί τα σκουπίδια σου», γράφει χαρακτηριστικά με τους χρήστες στα σχόλια να επικροτούν την οπτική του.
«Μύλος» με τις ευθύνες
Ο δήμος με ανακοίνωση του ανέφερε χθες ότι δεν μπορεί να επέμβει στην κατάσταση και πως υπάρχει αρμόδια επιτροπή για αυτό το θέμα.
Από την πλευρά της, η Επιτροπή Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου αναφέρει ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της και παραμένει ευθύνη της Δημοτικής Αρχής.
Τα σκουπίδια μάζεψε τελικά η κοινοπραξία σκαφών που πραγματοποιεί δρομολόγια στην περιοχή.
Η απάντηση της Επιτροπής στους ισχυρισμούς του δήμου
Με επιστολή-απάντηση στην Δημοτική Αρχή που απέστειλε η ειδική Επιτροπή που έχει συσταθεί για τη μαγευτική παραλία της Ζακύνθου, ξεκαθάρισε πως τα σκουπίδια στις ακτές είναι ευθύνη των δήμων σε όλη την Ελλάδα.
Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή της Επιτροπής:
«Αξιότιμε κε Δήμαρχε, τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί μέσω του διαδικτύου μια φωτογραφία που απεικονίζει σωρό από απορρίμματα σε μια από τις πιο γνωστές παγκοσμίως παραλίες της χώρας μας, αυτή του Ναυαγίου Ζακύνθου. Όπως γνωρίζετε, στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου, βάση του άρθρου 68, ν. 4875/2021 (Α΄250) όπως ισχύει, δεν εμπίπτει η αποκομιδή των απορριμμάτων, διαδικασία που ήταν και παραμένει ευθύνη της Δημοτικής Αρχής.
Με εκτίμηση ΠΑΠΑΛΙΑΚΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, Msc, "Διαχείριση Τεχνικών Έργων", Πρόεδρος της Επιτροπής Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου».
Σημειώνεται ότι το Ναυάγιο της Ζακύνθου αποτελεί μια πασίγνωστη παραλία στην ανατολική πλευρά του νησιού κοντά στο ορεινό χωριό της Αναφωνήτριας. Πεντακάθαρα νερά, λευκή άμμος, εντυπωσιακοί απότομοι βράχοι και το μισοβυθισμένο στην άμμο κουφάρι ενός πλοίου συνθέτουν ένα φανταστικό σκηνικό.
Ο Γερμανός περιηγητής E.L. Salvatos αναφέρει το 1901, για την περιοχή του Ναυαγίου, ότι ήταν μία πολύ μικρή παραλία με μαύρες πέτρες. Γέροντες της περιοχής μιλούν ότι μέχρι το 1920 υπήρχε εκεί πολύ μικρή παραλία με το όνομα Σπιριλί.
Μετά το 1922 από κατολισθήσεις δημιουργήθηκε αρχικά η πρώτη αξιόλογη παραλία η οποία ήταν περίπου μέχρι το σημείο που είναι σήμερα το καράβι. Η τελευταία κατολίσθηση μετά το Ναυάγιο δημιούργησε την σημερινή παραλία.
Tο ναυάγιο τοποθετείται χρονολογικά στο 1983, ενώ το πλοίο το οποίο ναυάγησε μετέφερε λαθραία τσιγάρα. Ακόμα και σήμερα η παραλία έχει πρόσβαση μόνο από τη θάλασσα. Από την πόλη της Ζακύνθου, το γειτονικό πόρτο Βρώμη αλλά και από άλλα σημεία του νησιού φεύγουν καθημερινά καραβάκια για την παραλία του ναυαγίου.