Σουηδία: Μυστήριο με την ανίχνευση υψηλότερων από το συνηθισμένο ραδιενεργών ισοτόπων

Αισθητήρες ραδιενέργειας στη Στοκχόλμη ανίχνευσαν την περασμένη εβδομάδα υψηλότερα από τα συνηθισμένα, ωστόσο αβλαβή, επίπεδα ισοτόπων που παρήχθησαν από πυρηνική σχάση επάνω από τη Βαλτική Θάλασσα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού της Συvθήκης για τηv Πλήρη Απαγόρευση τωv Δoκιμώv (CTBTO), ο οποίος διαχειρίζεται ένα παγκόσμιο δίκτυο σταθμών.

Ένας από τους σταθμούς του που ελέγχει την ατμόσφαιρα για τον εντοπισμό ραδιονουκλεϊδίων ανίχνευσε στις 22 και 23 Ιουνίου ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα καισίου - 134 , καισίου 137 και ρουθηνίου -103.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν έχει ενημερωθεί για κατάσταση έκτακτης ανάγκης. "Διαθέτουμε πολύ προχωρημένο σύστημα ελέγχου της ασφάλειας των επιπέδων ραδιενέργειας και δεν υπάρχουν σήματα συναγερμού", δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Οι σταθμοί του CTBTO χρησιμοποιούν σεισμική, υδροακουστική και άλλη τεχνολογία για να ελέγχουν πιθανή πραγματοποίηση δοκιμών πυρηνικών όπλων οπουδήποτε στον κόσμο. Ωστόσο, η τεχνολογία αυτή μπορεί να τεθεί στην υπηρεσία και άλλων χρήσεων.

Ο σταθμός της Στοκχόλμης ανίχνευσε (στις 22 και 23 Ιουνίου) 3 ισότοπα Cs-134, Cs-137 & Ru-103 που σχετίζονται με πυρηνική σχάση σε υψηλότερα από τα συνηθισμένα (αλλά αβλαβή για την ανθρώπινη υγεία), έγραψε το βράδυ της Παρασκευής στο Twitter ο Λασίνα Ζέρμπο (Lassina Zerbo), διευθυντής του CTBTO.

Το ποστ συνοδευόταν από χάρτη που έδειχνε την πιθανή προέλευση των ισοτόπων, περιλαμβάνοντας την Δανία, την Νορβηγία, την νότια Σουηδία, το μεγαλύτερο μέρος της Φινλανδίας, την χώρες της Βαλτικής και τμήμα της δυτικής Ρωσίας, περιλαμβανομένης της Αγίας Πετρούπολης.

"Είναι βέβαιο ότι πρόκειται για προϊόντα πυρηνικής σχάσης, το πιθανότερο από μη στρατιωτική πηγή", δήλωσε εκπρόσωπος του CTBTO στην έδρα του στην Βιένη.

"Είμαστε σε θέση να υποδείξουμε την πιθανή περιοχή προέλευσης, αλλά δεν ανήκει στην εντολή του CTBTO να προσδιορίσει την ακριβή προέλευση", πρόσθεσε.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση