Σπάνιο φαινόμενο: Εντυπωσιακό βίντεο με πυροστρόβιλο στην Πορτογαλία

Ενώ η Πορτογαλία μάχεται με άλλο ένα κύμα πυρκαγιών στα δάση της, με τις θερμοκρασίες να παραμένουν πολύ υψηλές για την εποχή, ένα σπάνιο φαινόμενο, γνωστό και ως «φλεγόμενος διάβολος» («fire devil»), ένας είδος πύρινου σίφωνα (ή πυροστρόβιλου), απαθανατίστηκε στην κάμερα του πορτογαλικού τηλεοπτικού σταθμού TVI, το βράδυ του Σαββάτου.

Οι αποκαλούμενοι φλεγόμενοι διάβολοι σχηματίζονται όταν οι φλόγες εγκλωβίζονται στη μέση της σκόνης και του ανέμου. Την Κυριακή, περίπου 1.000 πυροσβέστες έδιναν μάχες με τις φλόγες σε πέντε πύρινα μέτωπα στη χώρα, ενώ ένας 73χρονος απανθρακώθηκε στην περιοχή Γκουάρντα, στη βόρεια Πορτογαλία.

Το φαινόμενο

Οι πυροστρόβιλοι ίσως δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, συνήθως όμως κρύβονται στο κέντρο μεγάλων πυρκαγιών και σπάνια καταγράφονται.

Στην πραγματικότητα, ο μηχανισμός σχηματισμού των πυροστρόβιλων είναι διαφορετικός από ό,τι στους ανεμοστρόβιλους, μοιάζει όμως με το φαινόμενο των στροβίλων σκόνης που εμφανίζονται συχνά σε καυτές ερήμους.

Ο πυροστρόβιλος σχηματίζεται πάνω από μικρές περιοχές του εδάφους στις οποίες η θερμοκρασία τυχαίνει να είναι υψηλότερη. Ο αέρας ζεσταίνεται από αυτά τα δυσανάλογα θερμά σημεία του εδάφους και αρχίζει να ανυψώνεται, οπότε σχηματίζει μια στήλη χαμηλότερης πίεσης. Ο γύρω αέρας εισβάλλει σε αυτή την περιοχή για να αποκαταστήσει την ισορροπία και τελικά αρχίζει να περιστρέφεται σε δίνη.

Καθώς η δίνη αυτή ανεβαίνει και τραβά τις φλόγες προς τα πάνω, η διάμετρός της κοντά στο έδαφος μικραίνει και οι φλόγες περιστρέφονται όλο και ταχύτερα, όπως συμβαίνει σε έναν πατινέρ που τραβά τα χέρια του προς τον κορμό για να αυξήσει την ταχύτητα περιστροφής.

Δεδομένου ότι το φαινόμενο σπάνια βιντεοσκοπείται, λίγα είναι γνωστά για τις διαστάσεις που μπορούν να πάρουν οι πυροστρόβιλοι. Επιστήμονες εκτιμούν ότι φτάνουν μέχρι τα 30 μέτρα από το έδαφος, περιστρέφονται με ταχύτητα γύρω στα 35 χιλιόμετρα την ώρα και διαρκούν συνήθως λιγότερο από ένα λεπτό.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση