Σπάνιο φαινόμενο στην Κρήτη: Χιονομπόρα συνοδεία κεραυνών στο Ηράκλειο (vid)

Ένα σπάνιο, για τα ελληνικά δεδομένα, μετεωρολογικό φαινόμενο σημειώθηκε, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της κακοκαιρίας «Τηλέμαχος», στους Κούναβους του Ηρακλείου Κρήτης.

Πρόκειται για τη χιονοκαταιγίδα, μια κατάσταση που έχει τα χαρακτηριστικά της κοινής καταιγίδας, με αστραπές και βροντές, με τη μόνη διαφοροποίηση ότι αντί για βροχή -ή και μαζί με τη βροχή- πέφτει χιόνι.

Στο βίντεο από τους Κούναβους Ηρακλείου, που δημοσιοποίησε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, διακρίνονται αστραπές κατά τη διάρκεια χιονόπτωσης.

Χιονοκαταιγίδα Κρήτη 08/01/2019

Χιονοκαταιγίδα σήμερα το πρωί στους Κουνάβους Ηρακλείου! Προσέξτε τον κεραυνό! Αναφορά του Γιώργου Στυλιανού.

Geplaatst door Meteo Gr op Maandag 7 januari 2019

Να σημειωθεί ότι ένα από τα μοναδικά χαρακτηριστικά της χιονοκαταιγίδας είναι ότι το χιόνι λειτουργεί ως ηχομονωτικό υλικό, με συνέπεια η βροντή να είναι δυνατό να ακουστεί σε μια ακτίνα μόλις 3 - 4 χιλιομέτρων, σε αντίθεση με τις πολύ μεγάλες αποστάσεις που ακούγεται υπό μια κανονική καταιγίδα.

Θα πρέπει επίσης να υπογραμμιστεί ότι κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Σοφία», πριν από λίγα 24ωρα, χιονοκαταιγίδες αναπτύχθηκαν και στη νότια Χαλκιδική, ενώ παρόμοια φαινόμενα κατά την εξέλιξ χιονιά είχαν καταγραφεί στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου, τον Φεβρουάριο του 2018, καθώς και στον Άγιο Στέφανο Αττικής, το 2015.

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση