Σπαρακτική φωτογραφία: Νεογέννητη φώκια κοιμάται πάνω σε πλαστικό μπουκάλι (φωτο+vid)

Επιμέλεια: Σοφία Παπαμαυρουδή

Αίσθηση έχει προκαλέσει στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η φωτογραφία που απεικονίζει ένα μωρό φώκιας, το οποίο ξαπλώνει πάνω σε ένα πλαστικό μπουκάλι για να κοιμηθεί.

Το νεογνό φέρεται να έχει γεννηθεί προ ολίγων ημερών και ο ομφάλιος λώρος του φαίνεται ακόμη συνδεδεμένος με το στομάχι του.

Η φωτογραφία, η οποία τραβήχτηκε από τον 52χρονο John Evered, σε παραλία του Horsey, στο Norfolk της ανατολικής Αγγλίας, έχει γίνει το αντικείμενο συζήτησης στο διαδίκτυο, με αρκετούς να σχολιάζουν ότι, παρόλο που το μικρό νεογνό μπορεί να δείχνει αδιαμφισβήτητα χαριτωμένο, το... «μαξιλάρι» του κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το τεράστιο πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης στους ωκεανούς και τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί για τα θαλάσσια θηλαστικά, όπως οι φώκιες.

Τα θηλαστικά συχνάζουν κάθε χρόνο στις παραλίες του μικρού χωριού στο ανατολικό Norfolk, προκειμένου να γεννήσουν τα μικρά τους.

Ο Evered δήλωσε ότι υπήρχαν εκατοντάδες μικρές φώκιες στην παραλία, όταν τράβηξε τη φωτογραφία. «Ήταν ένα υπέροχο θέαμα. Υπήρχαν εκατοντάδες φώκιες στην παραλία», τόνισε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τη βρετανική Daily Mail.

Αρκετοί ήταν οι χρήστες του Facebook οι οποίοι καταδίκασαν την εικόνα, λέγοντας ότι δεν είναι αστείο ούτε υπέροχο θέαμα και ότι το πλαστικό σκοτώνει τα πάντα. Ένας εξ αυτών σχολίασε: «Δεν είναι αστείο, παιδιά! Μια νεογέννητη φώκια ήδη συστήθηκε στη ρύπανση που προκαλούμε!».

Πηγή φωτογραφίας: KNS News

Σημειώνεται ότι η γκρι φώκια είναι το μεγαλύτερο είδος φώκιας που υπάρχει στο Ηνωμένο Βασίλειο και συχνά εντοπίζεται στις αγγλικές ακτές από ψαράδες και ναυτικούς.

Οι φώκιες συχνά υποφέρουν εξαιτίας της κατανάλωσης μικροπλαστικών, τα οποία περιέχουν τοξίνες που μπορούν να αυξήσουν την εμφάνιση ασθένειας. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι φώκιες υποφέρουν για πολλά χρόνια πριν πεθάνουν ως αποτέλεσμα της δηλητηρίασης που προκαλείται από τα σωματίδια.

Περίπου 12,7 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στους ωκεανούς μας κάθε χρόνο και ίχνη πλαστικών εμφανίζονται στο τραπέζι μας μέσω του θαλασσινού φαγητού, καθώς καταναλώνονται κατά λάθος από θηλαστικά και ψάρια.

Ως εκ τούτου, η πλαστική ρύπανση επηρεάζει την τροφική αλυσίδα σε κάθε επίπεδο και η έκταση του κινδύνου που προκαλεί η κατανάλωση μικροπλαστικών στον άνθρωπο δεν έχει ακόμη πλήρως κατανοηθεί.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση