Στάχτη έγινε το 40% της Άνδρου σε 30 χρόνια

του Νίκου Αβουκάτου

Την πρωτιά σε φωτιές κατέχει το νησί της Άνδρου στις Κυκλάδες ενώ σε ολόκληρη τη χώρα βρίσκεται στις υψηλές θέσεις σε ό,τι αφορά τη μεγάλη συχνότητα εμφάνισης πυρκαγιών.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Εθελοντών Δασοπροστασίας Άνδρου, από το 2008 ως σήμερα έχουν προκληθεί στην Άνδρο 111 δασικές πυρκαγιές, ενώ έρευνα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων μας αποκαλύπτει πως κάθε χρόνο στην Άνδρο καίγονται κατά μέσο όρο 5.000 στρέμματα γης, ενώ τα τελευταία 30 χρόνια έχει καεί συνολικά το 40% του νησιού.

 

Andros_Map

«Το φυσικό περιβάλλον της Άνδρου δέχεται έντονες πιέσεις, κυρίως λόγω του πλούσιου ιστορικού της σε περιστατικά φωτιάς», επισήμανε στη Greenagenda.gr η Εύη Κορακάκη (MSc, PhD),Υπεύθυνη δασικών προγραμμάτων WWF Ελλάς.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, οι πυρκαγιές στην Άνδρο προκαλούνται κυρίως από το κάψιμο βοσκοτόπων και την αμέλεια πολιτών. Τα αίτια των πυρκαγιών φανερώνουν το σημαντικό έλλειμμα ενημέρωσης του πληθυσμού σε σχέση με τις πράξεις που μπορεί να οδηγήσουν στην έναρξη μιας πυρκαγιάς αλλά και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των επαναλαμβανόμενων πυρκαγιών.

«Οι επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές, σε συνδυασμό με τη διατήρηση κάποιων δραστηριοτήτων, όπως η εντατική άσκηση της βόσκησης, και ειδικά στις καμένες εκτάσεις, έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικού φυσικού κεφαλαίου του νησιού, τη μείωση της βιοποικιλότητας, τη διάβρωση εδαφών, έως και ερημοποίηση, με παράλληλες σημαντικές συνέπειες στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και στις βασικές δραστηριότητες της πρωτογενούς παραγωγής και επομένως στο αγροτικό εισόδημα, αλλά και την τουριστική ανάπτυξη» ανέφερε η κ. Κορακάκη.

Το WWF Ελλάς προκειμένου να συμβάλει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας της Άνδρου απέναντι στην απειλή της πυρκαγιάς πραγματοποιεί μία πρότυπη δράση που στοχεύει στην μείωση των δασικών πυρκαγιών και των καμένων εκτάσεων.

«Πρόκειται για μία πιλοτική εκστρατεία για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, πρωτοποριακή στα ελληνικά δεδομένα, μέσα από την οποία η τοπική κοινωνία και οι φορείς παίρνουν στα χέρια τους την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού και την ευαισθητοποίηση των πολιτών» σημείωσε η κ. Κορακάκη.

Η εκστρατεία αυτή έχει φέρει κοντά μια μεγάλη συμμαχία φορέων και οργανώσεων: το WWF Ελλάς, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου - Περιφερειακή Ενότητα Άνδρου, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Άνδρου, το δασονομείο Άνδρου, τον Δήμο Άνδρου, τον Σύλλογο Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορθίου, οι οποίοι διοργάνωσαν κατά την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, 5η Ιουνίου, μια μεγάλη ανοιχτή εκδήλωση σε τέσσερα σημεία του νησιού.

Στα σημεία αυτά οι πολίτες και οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να προμηθευτούν σχετικό ενημερωτικό υλικό και να συζητήσουν για το καυτό θέμα των δασικών πυρκαγιών. Η κοινή εκστρατεία για τις δασικές πυρκαγιές στο νησί θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα με ειδικές θεματικές ενότητες ενημέρωσης των πολιτών της Άνδρου για την πρόληψη σε ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα για το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία του νησιού.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση