Στάχτη το 1/3 των δασών στην Εύβοια

Το ένα τρίτο των δασών της Εύβοιας καταστράφηκε από την πρόσφατη πυρκαγιά, σύμφωνα με ανάλυση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Αξιοποιώντας τη βάση δεδομένων CORINE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτιμήθηκε ότι το 23% της συνολικής επιφάνειας της Εύβοιας καλύπτεται από δάση διαφόρων ειδών. Σύμφωνα με τις πρόσφατες λεπτομερείς δορυφορικές καταγραφές, η πυρκαγιά έκαψε το 33% αυτής της έκτασης, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο των δασών της Εύβοιας.

Σύμφωνα με το meteo, από τον συνολικό αριθμό των 508.000 στρεμμάτων που κάηκαν, τα 275.000 στρέμματα αφορούσαν δάση και τα 34.000 στρέμματα καλλιέργειες ελιάς. Η υπόλοιπη καμένη έκταση αφορά κυρίως άλλες αγροτικές καλλιέργειες και θαμνώδεις εκτάσεις.

Το μέγεθος-προφίλ της καμένης έκτασης στα Βίλια

Την ίδια ώρα, από την πλευρά του, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο χαρτογράφησε το μέγεθος-προφίλ της καμένης έκτασης στα Βίλια.

Με τη χρήση δορυφορικών εικόνων Sentinel-2, πραγματοποιήθηκε η χαρτογράφηση της σφοδρότητας πυρκαγιάς, όπως και της καμένης έκτασης με εικόνες πριν (29/7/2021 Sentinel-2A L2A) και μετά (26/8/2021 Sentinel-2A L1C - μετατράπηκε σε L2A) την πυρκαγιά. Έγινε εφαρμογή διαφορικού NBR και έπειτα εξαγωγή του RBR.

Η αναζωπύρωση της πυρκαγιάς τη Δευτέρα 23/8 στην περιοχή του Προφήτη Ηλία προκάλεσε αύξηση της συνολικής καμένης έκτασης σε περίπου 96 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η καμένη έκταση των περίπου 96.000 στρεμμάτων, όπως αποκαλύπτουν τα αποτελέσματα, χαρακτηρίζεται κυρίως από Μέτρια-Υψηλή σφοδρότητα πυρκαγιάς (59,04%).

Σύμφωνα με το Corine Land Cover 2018, η κάλυψη γης που κάηκε από την πυρκαγιά αποτελείται ως επί το πλείστον από Σκληροφυλλική βλάστηση (49,21 %), Δάση κωνοφόρων (19,73 %) και Μεταβατικές δασώδεις και θαμνώδεις εκτάσεις (17,34 %).

Πηγή φωτογραφίας: Πρακτορείο Intime

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση