Στάχτη το 12% των δασών Natura του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς - Κάηκαν 35.000 στρέμματα (χάρτες)

Στάχτη έχει γίνει το 12% της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000 του δάσος της Δαδιάς στον Έβρο από την πυρκαγιά που συνεχίζει για έβδομη συνεχόμενη ημέρα το καταστροφικό της έργο στο Εθνικό Πάρκο-θησαυρό για τη χώρα μας και τα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με την επεξεργασία των δεδομένων από την υψηλής ανάλυσης δορυφορική αποτύπωση της έκτασης που επηρεάζεται από τη δασική πυρκαγιά από την πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, η εκτίμηση έως και χθες νωρίς το μεσημέρι (12:00) ήταν ότι καήκαν περίπου 34.105 στρέμματα.

Η έκταση αυτή αντιστοιχεί σε περίπου 12% της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000. Στη δορυφορική εικόνα διακρίνονται επίσης οι ενεργές εστίες της φωτιάς, κατά τη στιγμή του περάσματος του δορυφόρου, στα νοτιοδυτικά της περιμέτρου (κεφαλή πυρκαγιάς). Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αποτυπώνεται δορυφορικά, η φωτιά φαίνεται να προσεγγίζει προηγούμενα καμένη δασική έκταση.

Από την ομάδα επισημαίνεται ότι η παραπάνω έκταση έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση, καθώς οι περιοχές εντός της περιμέτρου δεν έχουν πληγεί όλες το ίδιο και η παρουσία καπνού δυσχεραίνει τον υπολογισμό, ενώ αναμένεται και ο περισσότερο ακριβής τελικός υπολογισμός από την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Rapid Mapping του Ευρωπαϊκού Συστήματος Copernicus.

Σύμφωνα, δε, με την Επιχειρησιακή μονάδα BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΙΑΑΔΕΤ), η εκτίμηση για την καμένη έκταση από τη φωτιά ανέρχεται σε περίπου 3.578 εκτάρια/35.780 στρέμματα. Ο υπολογισμός της καμένης έκτασης έχει γίνει βάσει δορυφορικής εικόνας υψηλής ανάλυσης Sentinel-2 μέχρι την ώρα λήψης (26 Ιουλίου 2022, ώρα 12:26).

Δυστυχώς, το νούμερο αυτό θα αυξηθεί καθώς η πυρκαγιά συνεχίζει να καίει, αναφέρει η επιχειρησιακή ομάδα.

Πρόκειται για μια τεράστιας έκτασης πυρκαγιά που ξεπερνάει όλες τις προηγούμενες που έλαβαν χώρα σε τμήματα της περιοχής Natura από το 2003 έως και το 2021 (συνολική καμμένη έκταση για αυτή την περίοδο: 2.375 εκτάρια/23.750 στρέμματα).

Το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου βρίσκεται στο μέσον του νομού Εβρου σε έκταση 428.000 στρεμμάτων από τα οποία τα 72.900 είναι αυστηρά προστατευόμενη ζώνη και εντάσσονται στη ζώνη προστασίας Α.

Μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές στη Βόρεια Ελλάδα

Το δάσος της Δαδιάς αποτελεί τη μεγαλύτερη σε έκταση περιοχή Natura 2000 της Ελλάδος. Εκτός του ότι είναι ο μεγαλύτερος πνεύμονας της περιοχής, το δάσος της Δαδιάς φιλοξενεί σπάνια είδη ζώων, πτηνών και φυτών. Σημαντικής σημασίας είναι οι πληθυσμοί μεγάλων αρπακτικών πτηνών, μεταξύ αυτών και των τελευταίων πληθυσμών Μαυρόγυπα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές που συνέβησαν στη Βόρεια Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση