Στάχτη φέτος 340.000 στρέμματα από 7.840 πυρκαγιές

Περίπου 340.000 στρέμματα αγροτοδασικών εκτάσεων, από συνολικά 7.840 αγροτοδασικές πυρκαγιές, κάηκαν φέτος στην Ελλάδα, έως την 31η Οκτωβρίου, οπότε και έληξε τυπικώς η αντιπυρική περίοδος, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται στο blog του ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία του ΠΣ, Ανδριανός Γκουρμπάτσης.

Από τις συγκεκριμένες καμένες εκτάσεις, τα 296.980 στρέμματα κάηκαν, σύμφωνα με το EFFIS, μόνον από τις 42 μεγαλύτερες από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν φέτος, ενώ τα υπόλοιπα, 40.000 περίπου στρέμματα, υπολογίζεται ότι κάηκαν από τον υπόλοιπο αριθμό πυρκαγιών.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία και συγκριτικά με την περυσινή αντιπυρική περίοδο, κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο υπήρξε αύξηση των αγροτοδασικών πυρκαγιών σε ποσοστό 9,4%, ενώ οι καμένες εκτάσεις υπερδιπλασιάστηκαν.

Επίσης από τις 7.840 πυρκαγιές, εξιχνιάστηκαν από τον αρμόδιο διωκτικό μηχανισμό (ΠΣ και Αστυνομίας) συνολικά 11 περιστατικά πυρκαγιών, δηλαδή εξιχνιάστηκε μόνον το 0,2% του συνολικού αριθμού των πυρκαγιών.

Ειδικότερα, από τα εν λόγω συμβάντα που εξιχνιάστηκαν, στάλθηκαν συνοδεία στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, μαζί με τις σχετικές προανακριτικές δικογραφίες που σχηματίστηκαν, στον αρμόδιο Εισαγγελέα, συνολικά 12 άτομα φερόμενα, ως δράστες ορισμένου εγκλήματος εμπρησμού δάσους με πρόθεση ή από αμέλεια.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, από τους ανωτέρω φερόμενους δράστες: α) Οι 6 δράστες, κατηγορήθηκαν για εμπρησμό δάσους με δόλο, ενώ β) Οι υπόλοιποι 6 δράστες, κατηγορήθηκαν για εμπρησμό δάσους από αμέλεια. Από τους δράστες που προκάλεσαν με πρόθεση πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση, για τρεις 3 διατάχθηκε αρμοδίως η προσωρινή κράτησή τους σε κάποιο κατάστημα κράτησης δηλαδή προφυλακίστηκαν. Από τους ανωτέρω τρεις κρατηθέντες προσωρινά, ο ένας ενέχεται για συνολικά 12 πυρκαγιές, την περίοδο Ιουνίου - Ιουλίου 2012 στην ευρύτερη περιοχή Ασπροπύργου, ο δεύτερος ενέχεται για συνολικά 26 πυρκαγιές, στην ευρύτερη περιοχή Ελευσίνας - Ασπροπύργου, την περίοδο 2015 - 2016 και ο τρίτος, έχοντας ψυχιατρικά προβλήματα, ενέχεται για εμπρησμό με πρόθεση κατ΄ εξακολούθηση.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση