Σταδιακή κατάργηση των λαμπτήρων αλογόνου πριν από την απαγόρευση του 2018

Οι λάμπες αλογόνου θα αρχίσουν να καταργούνται σταδιακά στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1η Σεπτεμβρίου και δεν θα αναπληρώνονται όταν τα αποθέματα εξαντλούνται.Η ευρύτερη απαγόρευση τους  αναμένεται να εφαρμοστεί το 2018.

Οι λαμπτήρες αλογόνου είναι πιο ακριβοί στη λειτουργία τους από άλλους λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, χρησιμοποιούν παρόμοια ποσότητα ενέργειας με τους παραδοσιακούς λαμπτήρες πυρακτώσεως και διαρκούν συνήθως λιγότερο από δύο χρόνια.

«Το 2016 είναι το έτος που οι λαμπτήρες LED θα επικρατήσουν στην Ευρώπη. Έχοντας ήδη κατακτήσει τον εμπορικό τομέα, τα LED τώρα θα επικρατήσουν και στα σπίτια», ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος. Η αλλαγή αποσκοπεί στην ενθάρρυνση των καταναλωτών να στραφούν στους λαμπτήρες LED, οι οποίοι κοστίζουν πολύ λιγότερο για να λειτουργήσουν σε σχέση με τις παραδοσιακές λάμπες.

Οι λαμπτήρες πυράκτωσης παλαιού τύπου έχουν ήδη καταργηθεί σταδιακά σε όλη την Ευρώπη από το 2007, λόγω της χαμηλής ενεργειακής τους απόδοσης.

Στο μεταξύ αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο, μια ερευνητική ομάδα από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) ανακάλυψε έναν τρόπο για να αυξηθεί η αποδοτικότητα των λαμπτήρων πυρακτώσεως ώστε να είναι διπλάσια από αυτήν των καλύτερων λαμπτήρων LED.

 

 

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση