Σταθάκης: Έρχονται επενδύσεις άνω του 1 δισ. σε αιολικά και εξοικονόμηση ενέργειας

Τα επόμενα χρόνια αναμένεται να επενδυθούν κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ στην αιολική ενέργεια, ενώ θα αρχίσουν επενδύσεις και στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο».

Ο υπουργός επισήμανε επίσης ότι η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στις ΑΠΕ και έχει ουσιαστικά πετύχει το στόχο για το 2020, καθώς ήδη το 18% της καταναλισκόμενης ενέργειας παράγεται από ανανεώσιμες πηγές και με το νέο μεγάλο κύκλο επενδύσεων που θα αφορά την αιολική ενέργεια, το ποσοστό θα αυξηθεί περαιτέρω.

Για τις επενδύσεις στην αιολική ενέργεια υπάρχει «τρομερό ενδιαφέρον» που θα φέρει κεφάλαια 1 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, όπως εκτίμησε.

«Στην ηλιακή ενέργεια και τα φωτοβολταϊκά, αντίθετα, υπάρχει μία σχετική επιβράδυνση, κάτι που δικαιολογείται από την μεγάλη έκρηξη που σημειώθηκε τα προηγούμενα χρόνια», επισήμανε.

Σχολίασε, ακόμη, ότι το επόμενο διάστημα και στις ανανεώσιμες πηγές θα λειτουργούν περισσότερο οι μηχανισμοί της αγοράς και λιγότερο οι διασφαλίσεις εγγυήσεων.

Το νέο κεφάλαιο που ανοίγει στην ενέργεια και είναι ο τρίτος στόχος της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης αφορά τον κλάδο της εξοικονόμησης ενέργειας, αυτό το «νέο μεγάλο πεδίο» που δεν έχει ξεκινήσει ακόμη στην Ελλάδα, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τη βιομηχανία και άλλους τομείς, συνέχισε ο υπουργός. Όπως εκτίμησε, και εκεί θα ανοίξει ένας μεγάλος κύκλος επενδύσεων στην Ελλάδα.

«Νομίζω ότι ο λιγνίτης θα παραμείνει σημαντικό μέρος του μίγματος, για πολύ προφανείς λόγους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης, αναπτύσσοντας τη σκέψη του για το μείζον ζήτημα, όπως το χαρακτήρισε, της χρήσης του λιγνίτη για την παραγωγή ενέργειας όπως είπε χαρακτηριστικά. «Ωστόσο, το μείγμα αυτό είναι εντός των στόχων και προωθούνται οι κατάλληλες τεχνολογίες που θα μειώσουν τον περιβαλλοντικό του αντίκτυπο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση