Σταθάκης σε Greenagenda: 4,5 δισ. ευρώ του Πράσινου Ταμείου υπό διαπραγμάτευση

του Θοδωρή Καραουλάνη

Μία σημαντική είδηση για τα επόμενα χρόνια και το μέλλον των πόρων του Πράσινου Ταμείου έκρυβε η συνέντευξη τύπου που έδωσε η ηγεσία του ΥΠΕΝ σχετικά με το νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα στη Βουλή για το δομημένο περιβάλλον και τα αυθαίρετα.

Απαντώντας σε ερώτηση της Greenagenda, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης αποκάλυψε ότι το Υπουργείο είναι σε διαπραγμάτευση με το Υπουργείο Οικονομικών και τους θεσμούς (τους εκπροσώπους των δανειστών δηλαδή) για το θέμα της απελευθέρωσης των πόρων του Πράσινου Ταμείου.

Θυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα το 97,5% των πόρων των προστίμων αυθαιρέτων που εντάσσονται στους νόμους αυθαιρέτων παραμένουν μεν στην κυριότητα του Πράσινου Ταμείου αλλά είναι δεσμευμένα σε ειδικό λογαριασμό που συνυπολογίζεται στην επίτευξη των δεικτών του προϋπολογισμού – και του μνημονίου. Αυτή η διάταξη βρίσκεται σε ισχύ για όσο χρονικό διάστημα βρίσκεται σε ισχύ το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής, μην επιτρέποντας τη χρήση των χρημάτων αυτών για δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου, όπως είναι ο νομικός (και συνταγματικός) στόχος τους.

Συγκεκριμένα, η ερώτηση της Greenagenda αφορούσε τις προθέσεις της κυβέρνησης για τον χρόνο απεμπλοκής των κονδυλίων αυτών του Πράσινου Ταμείου. Σημειώνουμε ότι τα ρευστά διαθέσιμα του Πράσινου Ταμείου (που παραμένουν δεσμευμένα) σύμφωνα με τον δημοσιευμένο προϋπολογισμό του 2017 ανέρχονται σε περίπου 2,5 δις ευρώ, ενώ σύμφωνα με στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ για τα αυθαίρετα τα υπολειπόμενα ποσά προς καταβολή μπορούν να ανέλθουν σε ακόμη 2 δις ευρώ. Η ερώτηση της Greenagenda αφορούσε στο πότε το Υπουργείο και το Πράσινο Ταμείο θα έχουν διαθέσιμα αυτά τα χρήματα για δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου: το 2018, που λήγει το υφιστάμενο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής, ή το 2021, όπου θα ισχύσει το επόμενο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής 2018-2021;

Ο Γιώργος Σταθάκης πάνω σε αυτό το σημείο δεν δεσμεύθηκε. Αφού προηγουμένως σημείωσε ότι βρίσκεται σε άριστη σχέση με τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για τα θέματα συναρμοδιότητας, τόνισε ότι όσον αφορά την αποδέσμευση πόρων του Πράσινου Ταμείου– λόγω του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Πολιτικής – βρίσκονται σε διαπραγμάτευση η οποία θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες και με βάση τις οικονομικές εξελίξεις. Σημείωσε όμως με έμφαση στην Greenagenda ότι το Πράσινο Ταμείο είναι το βασικό εργαλείο που θα στηρίξει το χωροταξικό σχεδιασμό και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο.

Αξίζει να σημειώσουμε, όπως αναφέρθηκε νωρίτερα στη συνέντευξη τύπου, ότι το ποσό των 2,5+2 δις ευρώ αφορά τις δηλώσεις αυθαιρέτων που έχουν κατασκευαστεί μέχρι το 2011 και δηλώνονται στους σχετικούς νόμους (Παπακωνσταντίνου, Καλαφάτη και τώρα Σταθάκη). Τα ποσά από τα – εξαιρετικά μεγάλα και βαριά - πρόστιμα αυθαιρέτων που ανεγέρθηκαν μετά το 2011, τα οποία δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να νομιμοποιηθούν ή να τακτοποιηθούν, θα κατευθύνονται μόνο κατά 50% στο Πράσινο Ταμείο, ενώ το υπόλοιπο 50% μοιράζεται μεταξύ των Δήμων (25%) και των Περιφερειών (25%), προκειμένου να έχουν πόρους για να ελέγχουν την αυθαίρετη δόμηση και το δομημένο περιβάλλον, αφού το νομοσχέδιο μεταφέρει αρμοδιότητες και δίνει εξουσίες στην Αυτοδιοίκηση που μέχρι σήμερα δεν είχε.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση