Σταθμός φόρτισης ηλεκτροκίνητων στη Ραφήνα

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων αποκτά ο Δήμος Ραφήνας σε μία προσπάθεια προώθησης της πιο φιλικής προς το περιβάλλον μετακίνησης με οχήματα μηδενικών ρύπων.

Ο Δήμος Ραφήνας είναι από τους ελάχιστους δήμους που χαρακτηρίζεται φιλικός προς την ηλεκτροκίνηση, ενώ το 2015 φιλοξένησε την πρώτη έκθεση ηλεκτροκίνητων οχημάτων στα πλαίσια του προγράμματος Ele.C.Tra.

Έτσι στα πλαίσια του γενικότερου σχεδιασμού ανάπτυξης της Ραφήνας σε μια σύγχρονη έξυπνη πόλη (Smart City), ο Δήμος μετά από συνεννόηση με το Ελληνικό Ινστιτούτο Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων (ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο.), αποφάσισε την κατασκευή ενός σταθμού φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων με δύο θέσεις.

Η τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί βασίζεται στην παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά και στην διοχέτευση της παραγόμενης ενέργειας στο σύστημα της ΔΕΔΔΗΕ. Η φόρτιση των αυτοκινήτων θα γίνεται μέσω του δικτύου της ΔΕΔΔΗΕ και θα υπάρχει υπολογισμός του ισοζυγίου παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Ele.C.Tra. - Electric City Transport- χρηματοδοτείται στα πλαίσια της δράσης Intelligent Energy Europe, με προϋπολογισμό ο οποίος ανέρχεται περίπου στο 1.300.000€ και διάρκεια 30 μήνες. Συνολικά συμμετέχουν 11 εταίροι, από 8 διαφορετικές χώρες, ενώ πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος γίνεται σε 3 πόλεις, Φλωρεντία, Γένοβα, Βαρκελώνη.

Η εταιρεία AVMap GIS AE είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, με απώτερο σκοπό τη συμβολή στην είσοδο της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα με όσο το δυνατόν ομαλότερο τρόπο. Στόχος, τόσο του προγράμματος, όσο και της συγκεκριμένης συνεργασίας είναι η προώθηση της χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων σε αστικές περιοχές, εμπλέκοντας πολίτες και τουρίστες, αλλά και υπαλλήλους δημοσίων υπηρεσιών, στην καθημερινή χρήση των «πράσινων» μέσων μεταφοράς. Με τον τρόπο αυτό, εκσυγχρονίζονται τα οχήματα της πόλης και μειώνονται οι εκπομπές ρύπων και η ηχορύπανση.

Για την πιλοτική περιοχή εφαρμογής του Ele.C.Tra. στην Ελλάδα, η AVMap επέλεξε τη ζώνη της Ανατολικής Αττικής. Αυτή η επιλογή σχετίζεται άμεσα με την περιορισμένη αστική συγκοινωνία που χαρακτηρίζει τους Δήμους της Αν. Αττικής, την έλλειψη δημοτικής & διαδημοτικής συγκοινωνίας, το μεγάλο αριθμό περιοχών δύσκολα προσβάσιμων χωρίς όχημα, αλλά και το μεγάλο αριθμό τουριστών, λόγω του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» και του λιμανιού της Ραφήνας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση