Στην αντεπίθεση περνάει ο φορέας διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου Τρίτση σε σχέση με τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν το τελευταίο διάστημα στη διαχείριση του χώρου. Ο φορέας υποστηρίζει ότι η διαχείριση από τους δήμους ήταν αποτυχημένη, καθώς κλήθηκε να αντιμετωπίσει μεγάλα χρέη και κακοσυντηρημένες υποδομές, ενώ εκτιμά ότι η σταθερή χρηματοδότηση του χώρου, παράλληλα με την ολοκλήρωση του προωθούμενου ειδικού χωρικού σχεδίου, θα επιλύσει τα χρόνια ζητήματα και θα διασφαλίσει τον μητροπολιτικό χαρακτήρα του πάρκου.
Η χθεσινή ανακοίνωση στρέφεται κυρίως κατά του δημάρχου Ιλίου Νίκου Ζενέτου, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα κατηγόρησε τον φορέα για εγκατάλειψη του χώρου και ζήτησε να επαναφέρει η πολιτεία την ευθύνη διαχείρισής του στους δήμους της περιοχής. «Ο φορέας έπρεπε, στην τριετή θητεία του, που λήγει αρχές Οκτωβρίου, να διασφαλίσει υγιή λειτουργία, να ξεχρεώσει υπέρογκες οφειλές στη ΔΕΗ και στην ΕΥΔΑΠ, να καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές και μισθούς σε επί δύο χρόνια απλήρωτους εργαζομένους, να συντηρήσει τις αφημένες στο έλεος της εγκατάλειψης υποδομές του πάρκου», αναφέρει.
«Ο Δήμος Ιλίου αρνείται να συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο του φορέα και να παρέχει τις υπηρεσίες για τις οποίες χρηματοδοτείται, όπως συλλογή και αποκομιδή των απορριμμάτων, φροντίδα των αδέσποτων ζώων. Προβαίνει μόνο σε στείρα κριτική, επιθετικές δηλώσεις, συνεντεύξεις στα κανάλια και παιχνίδια εντυπώσεων, με μοναδικό και αποκλειστικό στόχο να περιέλθει το πάρκο στη διαχείριση του Δήμου Ιλίου με κάθε κόστος. Διατηρεί αμαξοστάσιο σε χαρακτηρισμένο κοινόχρηστο χώρο πρασίνου, αποκόπτει τμήμα έκτασης 60 στρεμμάτων από τη φυσική και λειτουργική συνέχεια του πάρκου για τέλεση εκτεταμένων μουσικών εκδηλώσεων και ενθαρρύνει την είσοδο και στάθμευση Ι.Χ. μέσα στον χώρο του πάρκου παρά την απαγόρευση».
Οσον αφορά τον θάνατο μεγάλου αριθμού ψαριών σε μία από τις λίμνες, εξαιτίας της πτώσης της στάθμης της, ο φορέας υποστηρίζει ότι υπήρξε κατασκευαστικό λάθος, με αποτέλεσμα την απώλεια νερού. «Ο φορέας ξεκίνησε, σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίων Αναργύρων, που εκπόνησε τη μελέτη, και τον ΑΣΔΑ, μέσω προγραμματικής σύμβασης, την υλοποίηση έργου στεγάνωσης της πέμπτης λίμνης, προϋπολογισμού 374.000 ευρώ, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2020».
Ο φορέας προγραμματίζει ανοικτή εκδήλωση στις 16 Σεπτεμβρίου, στην οποία θα παρουσιάσει τα πεπραγμένα του.
Πηγή: Εφημερίδα «Καθημερινή»