Στα βήματα του Ακάνθιου Οίνου με την κατασκευή οινικού μονοπατιού σε Χαλκιδική-Αττική –Κρήτη

Του Νίκου Αβουκάτου

Εντός του 2024 αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση ενός φιλόδοξου καινοτόμου οικοτουριστικού project. Κύριος στόχος του είναι η ανάδειξη του φημισμένου κρασιού της αρχαιότητας, του Ακάνθιου Οίνου με την κατασκευή ενός οινικού μονοπατιού συνολικού μήκους 15 χιλιόμετρων. Η βασική διαδρομή του που θα ακολουθούν οι επισκέπτες είναι 5 χλμ στην Αρχαία Άκανθο, έξω από την Ιερισσό,  5 χλμ στην Αττική(Καισαριανή) και 5 χλμ στην Κρήτη(Σητεία).

Αξιοσημείωτο είναι ότι το συγκεκριμένο μονοπάτι θα έχουν τη δυνατότητα να το χρησιμοποιούν και ΑΜΕΑ.

Η αναβίωση του Ακάνθιου Οίνου θα  λειτουργήσει ως ένας ιστορικοπολιτιστικός κρίκος ανά τους αιώνες για τις τρεις περιοχές. Τα υλικά για τη κατασκευή του μονοπατιού θα προέρχονται από ανακυκλώσιμα υλικά της βιομηχανίας οίνου.

Στην 6η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών που πραγματοποιήθηκε  στις Μηλιές του Πηλίου ανακοινώθηκε το σχέδιο της κατασκευής του οινικού μονοπατιού.

Η εταιρεία «Domain Agrovision» ανέλαβε τον ρόλο συντονιστή του σημαντικού αυτού εγχειρήματος και συνένωσε δυνάμεις με σκοπό την υλοποίηση του εντός του τρέχοντος έτους.«Πρόκειται για τη δημιουργία ενός βιώσιμου εναλλακτικού τουριστικού προορισμού-μοντέλο, που περιλαμβάνει δραστηριότητες στην φύση, ικανές να προσελκύσουν επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η αναβίωση του Ακάνθιου Οίνου κάνει γνωστή ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία της πατρίδας μας», επεσήμανε ο Στέλιος Τσιαλίκης, υπεύθυνος εταιρείας υπαίθριων δραστηριοτήτων «Trace Your Eco», ενός εκ των τριών φορέων υλοποίησης του μονοπατιού. Ο  Μάνος Κιτσέλης Συνιδρυτής της Περιπατητικής Ομάδας Υμηττού (Π.Ο.Υ.) σημείωσε τη σημασία που έχει για την περιοχή του Υμηττού η δημιουργία του οινικού μονοπατιού. Ο Μανώλης Κωσταντουράκης και η Χριστίνα Χρυσούλα, συνοδός βουνού στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο Unesco της Σητείας υπογράμμισαν ότι «η δημιουργία  του οινικού μονοπατιού με σκοπό την διασύνδεση τριών περιοχών της Ελλάδας: Χαλκιδική-Αττική –Κρήτη(Σητεία), παρέχει νέες προοπτικές για την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού στην περιοχή μας».

 

 

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση