Στα μέσα του έτους ξεκινά η κατασκευή του ΤΑΡ

Στα μέσα του έτους θα ξεκινήσει η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ στην Ελλάδα. Αυτό ανέφερε ο διευθυντής του έργου στη χώρα μας Ρίκαρντ Σκούφιας, σε συνέδριο για την ενεργειακή αγορά που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Ο αγωγός ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και καταλήγει στην Ιταλία μέσω Αλβανίας και Αδριατικής και στέλνει, σύμφωνα με τον κ. Σκούφιας, μήνυμα επενδυτικής εμπιστοσύνης για τη χώρα μας, ενώ αναβαθμίζει παράλληλα το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

tap

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε και επικαλείται το ΑΜΠΕ, η Κοινοπραξία έχει υπογράψει συνεργασίες με 150 ελληνικές επιχειρήσεις, ορισμένες από τις οποίες κέρδισαν μεγάλους διαγωνισμούς για την προμήθεια σωλήνων και την εγκατάσταση του αγωγού. Επίσης έχουν γίνει 450 συναντήσεις με τις κοινότητες και τους κατοίκους των περιοχών από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός και εφαρμόζεται πρόγραμμα αποζημίωσης για τους ιδιοκτήτες και χρήστες της γης.

«Προσβλέπουμε στην ολοκλήρωση της συναλλαγής για τον ΔΕΣΦΑ», ανέφερε από την πλευρά του ο Άναρ Μαμάντοφ, διευθύνων σύμβουλος της SOCAR Ελλάδος που έχει αναδειχθεί πλειοδότης για την εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών του, χωρίς ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή λόγω ενστάσεων από την ΕΕ.

Ακόμη, δεσμεύθηκε για την ολοκλήρωση των έργων στη Ρεβυθούσα, καθώς και για διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού της Ελλάδας και της περιοχής με φυσικό αέριο.

Για σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, τις ανανεώσιμες πηγές, τη μεταφορά και τις υποδομές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού έκανε λόγο ο γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού των ΕΛΠΕ Γιώργος Αλεξόπουλος.

Ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης των προσφορών για τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο όπου ο όμιλος έχει υποβάλει προσφορές για τρεις περιοχές, κατά μόνας ή σε κοινοπραξία με τη γαλλική Total και την ιταλική Edison.

Για τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών εκτίμησε ότι την πενταετία 2016-2020 μπορούν να γίνουν επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ για 2.000 νέα μεγαβάτ, ζήτησε ωστόσο νομοθετική, ρυθμιστική και φορολογική σταθερότητα, ανταγωνιστική χρηματοδότηση και απλοποίηση των διαδικασιών στο Δημόσιο.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση