Στα μέσα 2019 το πρωτοποριακό υβριδικό στην Ικαρία - Το πράσινο σχέδιο της ΔΕΗ

του Νίκου Αβουκάτου

Στα μέσα του 2019 αναμένεται να είναι έτοιμο το πρωτοποριακό υβριδικό έργο της Ικαρίας, εκτίμησε ο ο Δημήτρης Κανελλόπουλος, Υπεύθυνος Στρατηγικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ, μιλώντας στην ενότητα «Απεξάρτηση από τον άνθρακα με την ανάπτυξη στρατηγικών που αφορούν την παραγωγή ενέργειας με τη χρήση ΑΠΕ», του ECOCITY FORUM 2018, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

«Το μέλλον είναι τα υβριδικά συστήματα με την αποθήκευση της ενέργειας από την αξιοποίηση των ΑΠΕ. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο στην Ελλάδα και την Ευρώπη, και για εκπαιδευτικούς λόγους», σημείωσε ο κ. Κανελλόπουλος.

Κατά την παρουσίαση του φιλόδοξου στρατηγικού σχεδίου του Ομίλου ΔΕΗ τόνισε ότι προβλέπει την κατασκευή έργων παραγωγής 2 GW μέχρι το 2030.

Σύμφωνα με το σχέδιο, στην Πτολεμαΐδα ήδη έχουν ετοιμαστεί μεγάλα έργα ισχύος 230 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών σε εγκαταλελειμμένα λιγνιτωρυχεία και 50 μεγαβάτ στη Μεγαλόπολη, τα οποία ο Όμιλος σκοπεύει να υλοποιήσει τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η αξιοποίηση του ανέμου αφορά την κατασκευή αιολικού πάρκου 122 ισχύος μεγαβάτ στη Ροδόπη καθώς και άλλων 15 πάρκων συνολικής ισχύος 63 μεγαβάτ.

Το μεγάλο αναπτυξιακό project στο Αιγαίο

Ο κ. Κανελλόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο μεγάλο αναπτυξιακό project στο Αιγαίο για το οποίο όμως άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην έγκριση των μελετών χωροθέτησης ενεργειακών έργων ισχύος 3.600 μεγαβάτ. «Αναμένουμε από τη ΡΑΕ την έγκριση για την υλοποίηση των έργων από το 2013. Δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο. Όμως  κάποια πράγματα να τα προχωράμε: ή να τα εγκρίνουμε  ή να τα απορρίπτουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Μέρος από τα 3.600 μεγαβάτ αφορά 11 νησιά και την κατασκευή 56 αιολικών πάρκων ισχύος 1.047 μεγαβάτ.

Ακόμη, αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των υδατικών πόρων και σε υλοποίηση έργων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το υδροηλεκτρικό δυναμικό της χώρας είναι ισχύος 3.000 μεγαβάτ.

Στα σχέδια του Ομίλου της ΔΕΗ βρίσκονται, τέλος, η αξιοποίηση της γεωθερμίας σε Λέσβο και Κίμωλο και της βιομάζας από ενεργειακές καλλιέργειες στο Αμύνταιο.

Ο κ. Κανελλόπουλος αναφέρθηκε και σε ιστορικά στοιχεία της αξιοποίησης του ήλιου, του αέρα και του νερού και συγκεκριμένα στην αξιοποίηση των ΑΠΕ το 1982 και 1983 και την κατασκευή των πρώτων σταθμών για παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Κύθνο.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση