Στα νερά του Ιουνίου βούτηξαν τα πρώτα χελωνάκια καρέτα της Πελοποννήσου

Τα πρώτα χελωνάκια της Πελοποννήσου άφησαν τις φωλιές τους, στην Κυπαρισσία και στην Κορώνη και ξεκίνησαν το ταξίδι τους στην θάλασσα. Στον Κυπαρισσιακό κόλπο και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Ελαίας καθώς και στην παραλία Ζάγκα στην Κορώνη, οι εθελοντές του προγράμματος του ΑΡΧΕΛΩΝ αντίκρισαν με ενθουσιασμό για άλλη μία χρονιά το θαύμα της ζωής μέσα από τα ίχνη δεκάδων μικρών νεοσσών.

Τα πρώτα χελωνάκια της Πελοποννήσου έτρεξαν γρήγορα να βουτήξουν στα νερά του Ιονίου Πελάγους. Ο Κυπαρισσιακός φιλοξενεί μία από τις σημαντικότερες περιοχές ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στη Μεσόγειο (τη δεύτερη μετά τη Ζάκυνθο) και, μάλιστα, το 2013 αναδείχθηκε πρώτος Μεσογειακός σταθμός, με τον πυρήνα του βιοτόπου να εντοπίζεται στο νοτιότερο τμήμα του κόλπου και δη στα 10 χλμ. περίπου παραλίας, μεταξύ του ποταμού Νέδα και της περιοχής του Καλού Νερού.

turtle 2

Ο Κόλπος φιλοξενεί τη δεύτερη (μετά την Ζάκυνθο) σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας στη Μεσόγειο. Αυτή η σημασία έρχεται να επιβεβαιωθεί για ακόμη μία φορά από τον αριθμό των φωλιών κατά τη φετινή περίοδο ωοτοκίας.

Η Ελληνική Πολιτεία πρέπει να προβεί άμεσα στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης της περιοχής, το οποίο θα περιλαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα προστασίας

Οι δεκάδες εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ συνεχίζουν να προστατεύουν αδιάλειπτα το υπό εξαφάνιση είδος της Caretta caretta στην Πελοπόννησο με προσωπική και ομαδική αφοσίωση, για να εξασφαλίσουν την επιτυχημένη εκκόλαψη κάθε μίας φωλιάς ξεχωριστά, έχοντας ως ανώτερο σκοπό την επιβίωση του είδους αυτού.

Απλές οδηγίες που καθένας από εμάς μπορεί να εφαρμόσει για να προστατέψει τα χελωνάκια και έτσι να συμβάλει στην επιβίωση του σπάνιου αυτού είδους

turtle 3

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση