Στα «σκαριά» τεχνητό δάσος κουκουναριάς

Τον θεμέλιο λίθο για τη δημιουργία ενός πρότυπου τεχνητού δάσους κουκουναριάς (Pinus pinea) στο Ξηροχώρι Ζαχάρως έριξε πρόσφατα η Διεύθυνση Δασών Ηλείας, σε συνεργασία με το Δασαρχείο Ολυμπίας. Σκοπός του εγχειρήματος είναι η παραγωγή κουκουναριού, που αποτελεί ένα νέο δασικό προϊόν με υψηλή θρεπτική αξία και μεγάλη ζήτηση, αλλά και η ανάδειξη του πολυλειτουργικού ρόλου του δάσους. Παράλληλα, αξιοποιούνται αγροτικές εκτάσεις και υποβαθμισμένες δασικές περιοχές του Δημοσίου, ενισχύοντας τους νέους αγρότες και τους συνεταιρισμούς.

Πριν από λίγες ημέρες, τα συνεργεία του δασαρχείου πραγματοποίησαν τον εμβολιασμό των δέντρων σε μια δοκιμαστική επιφάνεια περίπου 4 στρεμμάτων για τη σύσταση του τεχνητού δάσους κουκουναριάς χαμηλού ύψους, 3-4 μέτρων. Τα εμβόλια ελήφθησαν από παραγωγικά δένδρα μεγάλης ηλικίας,ύστερα από πολύμηνη αναζήτηση των κατάλληλων ατόμων κουκουναριάς, με στόχο τη γρήγορη είσοδο στη παραγωγή, δηλαδή τον τρίτο έως τέταρτο χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κουκουναρόσπορος, που προέρχεται από τους κώνους της κουκουναριάς, έχει υψηλή θρεπτική αξία και μεγάλη ζήτηση.

Όπως εξηγεί ο Παναγιώτης Κορισιάνος, διευθυντής Δασών Ηλείας και εμπνευστής της προσπάθειας, το ποσοστό επιτυχίας του εμβολιασμού θα διαπιστωθεί μετά από έναν μήνα, όταν θα ξεσκεπαστούν τα εμβόλια. Μετά από δυο χρόνια θα πραγματοποιηθούν 2-3 ψεκασμοί με γιβερελλίνη, για αύξηση της ανθοφορίας – καρποφορίας.

Ύστερα από έναν χρόνο (τρία συνολικά) θα ακολουθήσει ψεκασμός με φυτορρυθμιστική ουσία ανάπτυξης mepiquat-chloride για περιορισμό του ύψους των εμβολιασμένων δέντρων, ώστε η συγκομιδή των κουκουναριών να γίνεται εύκολα από το έδαφος. Σε όλο αυτό το διάστημα θα εφαρμόζονται όλες οι ενδεδειγμένες καλλιεργητικές φροντίδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κουκουναρόσπορος, που προέρχεται από τους κώνους της κουκουναριάς, έχει υψηλή θρεπτική αξία και μεγάλη ζήτηση. Η χώρα μας δεν καλύπτει τις ανάγκες της από την εγχώρια παραγωγή, με αποτέλεσμα να εισάγει κουκουνάρι από χώρες του εξωτερικού, όπως την Ισπανία, την Κίνα και την Τουρκία, έναντι 40 – 70 ευρώ το κιλό.

Πηγή: Ypaithros.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση