Στα τροπικά δάση του Αμαζονίου βρίσκονται 16.000 είδη δένδρων!

Σχεδόν τετρακόσια δισεκατομμύρια δένδρα του Αμαζονίου  ανήκουν σε 16.000 διαφορετικά είδη, σύμφωνα με έναν καινούργιο υπολογισμό. Περισσότεροι από 100 ειδικοί ανέλυσαν τα στοιχεία των 1.170  ερευνών και κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα.

Μέχρι σήμερα το τεράστιο μέγεθος  και το δύσβατο έδαφος της  λεκάνης του Αμαζονίου είχε περιορίσει  τις μελέτες  για τα είδη δένδρων σε τοπικό και  περιφερειακό  επίπεδο. Ακόμη, η έλλειψη ενημέρωσης της πανίδας του Αμαζονίου σε  ευρεία  κλίμακα της λεκάνης του  είχε εμποδίσει την επιστήμη αλλά και τις προσπάθειες  διατήρησης, σύμφωνα  με τους ειδικούς.

Τα νέα  ευρήματα  δημοσιεύονται  στο περιοδικό  Science και  παρέχουν   τους πρώτους υπολογισμούς  της αφθονίας, της συχνότητας και της διανομής των πολλών χιλιάδων δένδρων του Αμαζονίου. Η μελέτη προσφέρει επίσης γνώσεις σχετικά με τα πιο σπάνια είδη δέντρων του Αμαζονίου. Σύμφωνα με ένα μαθηματικό μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη, περίπου 6.000 είδη δένδρων Αμαζονίου έχουν πληθυσμούς που δεν  ξεπερνούν τα 1.000. Αυτά τα είδη δένδρων θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν  στην Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών - εάν θα μπορούσαν να βρεθούν και να ταυτοποιηθούν.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!