Στα Χανιά η ιδρυτική συνεδρίαση του φόρουμ για την καθαρή ενέργεια στα νησιά

Στις εργασίες του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, που διεξάγεται στη Βαλέτα της Μάλτας, με θέμα το «Χειμερινό Ενεργειακό Πακέτο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμμετείχε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Στην τοποθέτησή του, σύμφωνα με το υπουργείο, ο κ. Σταθάκης επισήμανε τρία σημεία:

Πρώτον, ο στόχος της εξοικονόμησης ενέργειας για τα κράτη-μέλη την περίοδο 2020-30 πρέπει να κινείται στο 30%, ώστε να διασφαλιστούν οι στόχοι που πηγάζουν από τη Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα. Ο χαρακτήρας αυτού του στόχου δεν πρέπει να είναι δεσμευτικός, ώστε τα κράτη να έχουν μεγαλύτερα περιθώρια προσαρμογής σε αυτόν.

Δεύτερον, σε σχέση με τις υποχρεώσεις ενεργειακής απόδοσης, που περιλαμβάνουν δεσμεύσεις από την πλευρά των κρατών-μελών για επενδύσεις σε ενεργειακή εξοικονόμηση κτιρίων και γενικότερα σε εξοικονόμηση ενεργειακών προϊόντων, ο Υπουργός στάθηκε στην αναγκαιότητα ευελιξίας της μεθόδου προσδιορισμού τους. Το ύψος των υποχρεώσεων αυτών οφείλει να συναρτάται με τα χρηματοδοτικά περιθώρια που το κάθε κράτος-μέλος διαθέτει για τέτοιου είδους επενδύσεις.

Τρίτον, με δεδομένο το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας είναι κρίσιμο το νέο νομοθετικό πλαίσιο να προβλέπει μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας, που θα αποτελέσουν «ομπρέλα» προστασίας των εισοδηματικά ευάλωτων νοικοκυριών.

Στο περιθώριο της διάσκεψης ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπέγραψε την πολιτική διακήρυξη καθαρής ενέργειας για τα νησιά της Ε.Ε. Την υπογραφή της διακήρυξης θα ακολουθήσει η δημιουργία φόρουμ για τα νησιά, η ιδρυτική συνεδρίαση του οποίου θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Σεπτέμβρη στα Χανιά.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση