Κατακόρυφη άνοδο παρουσίασαν πέρσι οι διεθνείς τιμές του ελαιολάδου και ενισχύθηκαν σχεδόν κατά 20%, τη στιγμή μάλιστα που η συνολική παραγωγή του παγκοσμίως κατέγραψε πολύ μεγάλη πτώση.
Η υποχώρηση της διάθεσης ελαιολάδου ήταν απόρροια της ξηρασίας και των ασθενειών, που προκάλεσαν την συρρίκνωση της παραγωγής στις χώρες της Μεσογείου, όπως επισημαίνει και το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.
Η Ισπανία, η οποία παράγει το 40% του ελαιολάδου παγκοσμίως, είχε πτώση της παραγωγής στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών, εξαιτίας του ιδιαίτερα ζεστού και ξηρού 2014. Την ίδια στιγμή και η επόμενη παραγωγή της, την σαιζόν 2015/16 ήταν μειωμένη, εξαιτίας του ζεστού Ιουλίου, που οδήγησε τις ελιές σε πρόωρη ωρίμανση.
Έτσι, βάσει των στοιχείων η Ισπανία παρήγαγε φέτος 1,2 εκατ. τόνους ελαιόλαδου, κάτω από τους 1,8 εκατ. τόνους που ήταν η παραγωγή της τα τελευταία χρόνια.
Σε ανάλογη κατάσταση κατιούσας πορείας βρέθηκε και η ελαιοπαραγωγός Ιταλία, όπου παράγεται το 20% του ελαιόλαδου παγκοσμίως, αλλά βίωσε μια πολύ άσχημη χρονιά, καθώς εκατομμύρια ελαιόδεντρα της Νοτίου Ιταλίας επλήγησαν από ασθένεια.
Το αποτέλεσμα είναι πως η υψηλή τιμή του ελαιολάδου παγκοσμίως ωθεί τους καταναλωτές σε άλλα έλαια, αλλά αυτή η προσωρινή εξέλιξη δεν αναιρεί το γεγονός πως η ζήτηση ελαιόλαδου τα τελευταία 25 χρόνια έχει διπλασιαστεί.
Όσον αφορά στις ελληνικές επιδόσεις, το παρθένο ελαιόλαδο ήταν η μεγάλη έκπληξη των εξαγωγών της χώρας μας το 2015, ανεξαρτήτως κλάδου, καθώς κατάφερε να αναρριχηθεί από την 12η θέση το 2014, στην 4η πέρσι, με αξία εξαγωγών της τάξης των 544,7 εκατ. Ευρώ και ποσότητα 148.854, 4 τόνους.
Πάντως, «σφήνα» στην παραγωγή των μεσογειακών χωρών, που είναι και μέλη της ΕΕ, μπαίνουν τα τελευταία χρόνια, αν και με μικρές ποσότητες, χώρες όπως η Τυνησία που η παραγωγή της τα έτη 2014/2015 «απογειώθηκε» και έφτασε στην δεύτερη θέση παγκοσμίως, μετά από την Ισπανία.
Μάλιστα, μόλις πριν από λίγες ημέρες υπερψηφίστηκε η εισαγωγή αδασμολόγητου Τυνησιακού ελαιολάδου στην ΕΕ.
Ειδικότερα, στις 10 Μαρτίου υπερψηφίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (με τη μορφή του επείγοντος), η πρόταση της Κομισιόν για επιπλέον αδασμολόγητη ετήσια ποσόστωση 35.000 τόνων τυνησιακού ελαιολάδου για 2 έτη (φτάνοντας στις 92.000 τόνους ετησίως), ως κίνηση αλληλεγγύης προς την Τυνησία για το πλήγμα που δέχτηκε από τρομοκρατικά χτυπήματα το 2015.
Η πρόταση έφτασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά την ομόφωνη έγκρισή της από το Συμβούλιο Υπουργών (Coreper-Μόνιμοι εκπρόσωποι των κρατών-μελών στην ΕΕ).
Το παράδοξο είναι ότι η πρόταση πριν φθάσει στο Ευρωκοινοβούλιο για ψήφιση έλαβε ομόφωνη έγκριση από το Συμβούλιο Υπουργών, δηλαδή και από την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα, τις κυριότερες χώρες παραγωγής ελαιολάδου της ΕΕ.