TRAKTER

Στα 22 δισ. ευρώ ο προϋπολογισμός της Ελλάδας από τη νέα ΚΑΠ

Είκοσι δύο δισεκατομμύρια ευρώ είναι ο προϋπολογισμός της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για τη χώρα μας, οι βασικοί άξονες της οποίας ανακοινώνονται σήμερα το απόγευμα σε ειδική εκδήλωση στη ΔΕΘ.

Ένα μεγάλο μέρος αυτών των πόρων θα διατεθούν για τους αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς, όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, είναι η μεγαλύτερη αγροτική περιοχή της χώρας, διότι σ' αυτή παράγεται το 26% του αγροτικού ΑΕΠ, δηλαδή το ένα τέταρτο της συνολικής αγροτικής παραγωγής, ενώ είναι και η πρώτη περιφέρεια της χώρας σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, με την αύξηση των εξαγωγών εν μέσω πανδημίας να αγγίζει το 50%.

Ο περιφερειάρχης συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό, με τον οποίο συζήτησαν τα ζητήματα των αγροτών της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν τα θέματα των αποζημιώσεων των καλλιεργητών από φυσικές καταστροφές, οι ενισχύσεις σε μια σειρά από αγροτικά προϊόντα, ενώ ετέθησαν μια σειρά από προβλήματα, για τα οποία, όπως ανακοίνωσαν οι κ.κ. Λιβανός και Τζιτζικώστας θα υπάρχει σταθερή συνεργασία, με στέλεχος μάλιστα του υπουργείου να εδρεύει στη Θεσσαλονίκη γι' αυτό το λόγο και οι ανακοινώσεις των λύσεων που θα προωθεί το υπουργείο θα γίνονται από το πεδίο, από την έδρα της Περιφέρειας στη Θεσσαλονίκη.

Τζιτζικώστας

«Η Περιφέρειά μας είναι η πρώτη στην Ελλάδα όσον αφορά στη συνεισφορά της στο ΑΕΠ του πρωτογενούς τομέα της χώρας. Στην περιοχή μας παράγεται το 26% του ΑΕΠ του πρωτογενούς τομέα, που σημαίνει ότι το ένα τέταρτο της αγροτικής παραγωγής προέρχεται από την Κεντρική Μακεδονία. Με τον υπουργό και την ηγεσία του υπουργείου έχουμε κοινό στόχο την αναβάθμιση των δυνατοτήτων και των προοπτικών της Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να συνεχίσει να αξιοποιεί στο έπακρο έναν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας μας, ενισχύοντας έτσι αποφασιστικά και την εθνική οικονομία. Η συνεργασία μας είναι εξαιρετική. Οι προκλήσεις που έχει μπροστά του ο αγροτικός κόσμος είναι τεράστιες, ειδικά με τη νέα ΚΑΠ, οι βασικοί άξονες της οποίας παρουσιάζονται σήμερα στη ΔΕΘ. Για τη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ο αγροτικός τομέας αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα, διότι μέσα από τον πρωτογενή τομέα αυξάνονται οι εξαγωγές και μέσα από τις εξαγωγές δημιουργείται εισόδημα και πολλές και καλές θέσεις εργασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι σταθερά η πρώτη Περιφέρεια της χώρας σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και επίσης αυξήσαμε τις εξαγωγές μας κατά 50% μέσα στα χρόνια της υγειονομικής κρίσης, κάτι που δείχνει τη δυναμική της περιοχής μας. Σχεδιάζουμε τα επόμενα χρόνια να ενισχύσουμε αυτή τη δυναμική ακόμη περισσότερο. Αναφερθήκαμε και σε μια σειρά από προβλήματα στον αγροτικό τομέα, στη νομοθεσία, στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τους αγρότες κ.ά. Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα εξετάζονται τα ζητήματα ένα ένα και οι λύσεις θα ανακοινώνονται το επόμενο διάστημα σταδιακά, από εδώ, από το πεδίο, από το χώρο στον οποίο δραστηριοποιούνται οι αγρότες μας. Είμαι αισιόδοξος. Πιστεύω πως με την καλή συνεργασία θα μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες που ήδη έχουν γίνει στη σωστή κατεύθυνση και ότι τα επόμενα χρόνια θα επιτύχουμε έναν βασικό στόχο της πολιτικής μας: Να κάνουμε την Κεντρική Μακεδονία πρωτεύουσα της εξωστρέφειας της Ελλάδας», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Λιβανός

Ο κ. Λιβανός τόνισε ότι «η Κεντρική Μακεδονία είναι η πρώτη δύναμη στην αγροτική μας οικονομία τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και στο μοντέλο ανάπτυξης. Έχει καλές εταιρίες και καλές συνεταιριστικές εταιρίες, με εξαγωγικό χαρακτήρα. Μερικές μάλιστα είναι αμιγώς εξαγωγικές. Δείχνουν δηλαδή το δρόμο και για άλλες εταιρίες στον ιδιωτικό τομέα, όπως και στο συνεταιριστικό κίνημα, το οποίο φιλοδοξούμε να ξαναχτίσουμε εδώ στην Κεντρική Μακεδονία, και παράλληλα δείχνουν το παράδειγμα για το σύνολο της χώρας και για το πώς πρέπει να αναπτύσσονται αυτές οι εταιρίες. Δείχνουν τις δυνατότητες της καθετοποίησης και τις προοπτικές με τις οποίες μπορούμε να στέλνουμε τα προϊόντα μας σε όλο τον κόσμο, προϊόντα που μας κάνουν υπερήφανους. Έχουμε πολλά πάνω στα οποία μπορούμε να δουλέψουμε μαζί, ένα και βασικό εξ αυτών είναι οι έλεγχοι. Συζητήσαμε για την αποτελεσματικότητα των ελέγχων, τους οποίους εμείς θέσαμε αυτή τη στιγμή ως κεντρικό πυλώνα της πολιτικής μας. Και ήδη βλέπουμε τα αποτελέσματα με την άνοδο της τιμής στο γάλα στους Έλληνες παραγωγούς, ακριβώς επειδή διαμορφώνουμε ένα πλαίσιο ορθολογισμού, ένα πλαίσιο νομιμότητας και στήριξης στον Έλληνα παραγωγό και βέβαια ένα πλαίσιο κάλυψης και προστασίας των καταναλωτών. Σε αυτήν την κατεύθυνση μπορούμε να συνεργαστούμε με την Περιφέρεια σε πολλά επίπεδα. Το δεύτερο που μας απασχόλησε είναι η στήριξη των παραγωγών μας από τις φυσικές καταστροφές. Δυστυχώς όλοι βιώνουμε την κλιματική κρίση στο πετσί μας και η Κεντρική Μακεδονία υπέστη τη φυσική καταστροφή σε όλη τη διάρκεια της περσινής χρονιάς. Ήδη στον παγετό έχουμε δουλέψει σωστά και έχουμε δώσει τις προκαταβολές που είχαμε υποσχεθεί. Είμαστε κοντά στους παραγωγούς και κάνουμε τους διασταυρωτικούς ελέγχους για να πάρουμε και τα υπόλοιπα χρήματα. Το ίδιο θα συμβαίνει όπου μπορεί το κράτος να φανεί αρωγός και σύμμαχος στους αγρότες και τους παραγωγούς μας. Από εκεί και πέρα το μεγάλο στοίχημα για όλους είναι το πως δια διαχειριστούμε τη νέα ΚΑΠ. Αυτό θα παρουσιάσουμε σήμερα το απόγευμα στο πλαίσιο εκδήλωσης της ΔΕΘ. Έχουμε 22 δισ. ευρώ για τον αγροτικό τομέα για την επόμενη δεκαετία. Ο τρόπος με τον οποίο θα τα διαθέσουμε στην αγορά έτσι ώστε να πιάσουν πολύ περισσότερο τόπο από ότι έπιασαν στα προηγούμενα πακέτα είναι το κρίσιμο ζήτημα. Πώς θα διαμορφώσουμε το σύνολο της αγροτικής μας πολιτικής. Αυτό θα συζητήσουμε και θα συνδιαμορφώσουμε με τους παραγωγούς μας και βεβαίως με τα μέλη της αυτοδιοίκησης. Δεσμεύομαι κάθε εβδομάδα είτε εγώ είτε κάποιο άλλο μέλος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου να βρίσκεται εδώ, έτσι ώστε να μπορούμε να δουλεύουμε τα ζητήματα στο πεδίο και να μην έχουμε αυτήν την απόσταση, για να βλέπουμε επί τόπου τα προβλήματα, γεφυρώνοντας τα χιλιόμετρα που μας χωρίζουν».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η γενική γραμματέας του υπουργείου, Χριστιάνα Καλογήρου και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Σωτήρης Μπάτος.

Πηγή: Voria.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση