Στα 8,1 εκατ. άτομα αυξήθηκε η απασχόληση στο τομέα των ΑΠΕ το 2015

Αύξηση της τάξεως του 5% στα 8,1 εκατομμύρια άτομα εκτιμάται ότι σημείωσε παγκοσμίως η απασχόληση στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ επιπλέον 1,3 εκατ. άτομα εργάζονται στα μεγάλα υδροηλεκτρικά, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού ΑΠΕ (IRENA).

Η υψηλότερη απασχόληση είναι στον κλάδο των φωτοβολταϊκών με 2,8 εκατ. θέσεις εργασίας, μέγεθος που είναι αυξημένο κατά 11% έναντι του 2014. Οι περισσότερες θέσεις είναι πλέον στις χώρες της Ασίας, όπου το μερίδιο στην παγκόσμια απασχόληση αυξήθηκε σε 60%.

Μολονότι ο ρυθμός αύξησης των θέσεων εργασίας επιβραδύνθηκε σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, ο συνολικός αριθμός συνέχισε την ανοδική του πορεία, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στον ευρύτερο ενεργειακό τομέα και ιδιαίτερα στις εταιρείες έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 6% περίπου, ενώ στην εξόρυξη πετρελαίου/φυσικού αερίου (και τις βοηθητικές δραστηριότητες) μειώθηκαν κατά 18% και στην Κίνα ανήλθαν σε 3,5 εκατ. άτομα περίπου, ξεπερνώντας τον αριθμό των 2,6 εκατ. εργαζομένων στον τομέα πετρελαίου/φυσικού αερίου της χώρας.

Οι χώρες με την υψηλότερη απασχόληση στις ΑΠΕ είναι οι Κίνα, Βραζιλία, ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία και Γερμανία.

Σε ότι αφορά ειδικότερα την απασχόληση στον κλάδο ηλιακής ενέργειας, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, σταθεροποιήθηκαν στην Κίνα και συνέχισαν να μειώνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην αιολική ενέργεια το 2015 ήταν μία χρονιά με επιδόσεις-ρεκόρ. Με «οδηγό» την Κίνα, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 5% σε 1,1 εκατομμύριο.

Τις περισσότερες θέσεις εργασίας έχουν τα φωτοβολταϊκά με 2,772 εκατομμύρια, τα υγρά βιοκαύσιμα με 1,678 εκατ., η αιολική ενέργεια με 1,081 εκατ., η θέρμανση/ψύξη μέσω ηλιακής ενέργειας με 939.000, η στέρεα βιομάζα με 822.000, το βιοαέριο με 382.000, τα μικρά υδροηλεκτρικά με 204.000, η γεωθερμία με 160.000 και τα συγκεντρωτικά ηλιοθερμικά με 14.000. Σημειώνεται πως οι εκτιμήσεις σε αρκετές τεχνολογίες είναι συντηρητικές, δηλαδή ενδέχεται τα πραγματικά μεγέθη να είναι υψηλότερα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση