ΣτΕ για Ελληνικό: Δεν είναι δασική έκταση

Ένα ακόμα δικαστικό εμπόδιο για την πολύπαθη επένδυση στο Ελληνικό ξεπεράστηκε με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο απέρριψε αιτήσεις κατοίκων της ευρύτερης περιοχής που ζητούσαν να κηρυχθεί δασική συγκεκριμένη έκταση, όπου θα γίνει η επένδυση.

Το ανώτατο δικαστήριο με πρόεδρο την Πρόεδρο του Μαίρη Σάρπ με δύο αποφάσεις του απέρριψε τα περί δασικών εκτάσεων στο Ελληνικό διευκολύνοντας την πρόοδο των έργων.

Συγκεκριμένα στην απόφαση μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι όταν μια περιοχή, έστω δασικού χαρακτήρα, είχε αλλάξει προορισμό πριν από την ισχύ του Συντάγματος του 1975 και αυτό δεν είχε γίνει αυθαίρετα, αλλά βάσει διοικητικής πράξης εξοπλισμένης με το τεκμήριο νομιμότητας, η περιοχή αυτή δεν διέπεται, πλέον, από τη δασική νομοθεσία.

Με το σκεπτικό αυτό η πλειοψηφία των δικαστών έκρινε ότι με τη λειτουργία επί χρόνια του αεροδρομίου ο δασικός χαρακτήρας της περιοχής έχει χαθεί και πλέον δεν προστατεύεται.

Στην απόφαση υπήρξε μειοψηφία έξι δικαστών που εξέφρασε την άποψη ότι όσες από τις εκτάσεις του Ελληνικού είχαν διατηρήσει τη δασική τους βλάστηση υπήχθησαν στη δασική προστασία κατά το Σύνταγμα, παρά την απαλλοτρίωσή τους για τη λειτουργία του αεροδρομίου και την εν συνεχεία λειτουργία του αερολιμένα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση