Στην Ήπειρο η πρώτη ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων

Ένα βήμα πιο κοντά στην υπογραφή βρίσκεται το έργο διαχείρισης απορριμμάτων της περιφέρειας Ηπείρου μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), μετά την προχθεσινή έγκριση του αναθεωρημένου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων Ηπείρου (ΠΕΣΔΑ) από το περιφερειακό συμβούλιο. Πρόκειται για το πρώτο ΠΕΣΔΑ που εγκρίνεται με βάση και τις επιταγές του νέου σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση από την Ανοιξη του 2015.

Με την απόφαση ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή της σύμβασης με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που είναι ο προσωρινός μειοδότης του έργου. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει μία Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, τρεις επεκτάσεις ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ (χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και υπολειμμάτων), δώδεκα Σταθμούς Μεταφόρτωσης, τέσσερις Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων και πλήθος πράσινων σημείων.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, η οποία είναι και περιφερειακός σύμβουλος της αντιπολίτευσης στην Ήπειρο, στήριξε το νέο ΠΕΣΔΑ και επισήμανε πως «σε πνεύμα συναίνεσης θα επιδιώξουμε τη μέγιστη συνεργασία προκειμένου η Περιφέρεια Ηπείρου να πρωτοπορεί στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων».

Η ίδια υποστήριξε πως «στο νέο σχεδιασμό έγιναν κάποιοι αναγκαίοι συμβιβασμοί, κάτω από τις ασφυκτικές χρονικές πιέσεις. Χωρίς, όμως να θίγονται οι θεμελιώδεις αρχές χρηστής διοίκησης, ορθολογικής διαχείρισης του συστήματος. Και βέβαια, με βασική επιδίωξη, την επίτευξη κοινωνικού οφέλους όσο και την αναπτυξιακή προοπτική». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο μηχανισμό χρεώσεων από τον ιδιώτη διαχειριστή της μονάδας ο οποίος όπως είπε «είναι σταθερός και αυτόματα αναπροσαρμοζόμενος με τον πληθωρισμό». Μάλιστα, «χωρίς παραθυράκια για νέες επιβαρύνσεις, ούτε με προβλέψεις για ιδιότυπες «ασυλίες» του αναδόχου». Επίσης, «μέσα στο μηχανισμό προβλέπεται και αυτόματη μείωση της χρέωσης σε περίπτωση που αυτός αδυνατεί να καλύψει τις προδιαγραφές που του έχουν τεθεί».

Ούτε τώρα στην Πελοπόννησο

Πάντως, την ίδια ώρα που η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμαινε πως η κατάσταση με τη διαχείριση απορριμμάτων στη χώρα δεν αφήνει στην – στην παρούσα φάση - περιθώρια για να συζητηθούν «οι διαφορετικές θεωρητικές προσεγγίσεις μας για το δημόσιο συμφέρον, το δημόσιο χώρο και το ρόλο της αυτοδιοίκησης», στην Πελοπόννησο οι δήμαρχοι είχαν διαφορετική άποψη. Για μια ακόμα φορά, ο φορέας διαχείρισης απορριμμάτων των δήμων της περιφέρειας (ΦΟΔΣΑ) δεν έλαβε χθες απόφαση για την έγκριση του ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων.

Η συγκεκριμένη σύμβαση, που πέρασε από... χίλια κύματα, δεν έχει ακόμα υπογραφεί αν και έχει προσωρινό ανάδοχο (την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) εδώ και σχεδόν δυόμισι χρόνια. Οι δήμαρχοι, παρά τις εκκλήσεις της Περιφέρειας για επιτάχυνση των διαδικασιών και παρά το γεγονός πως ακόμα και η μελέτη που ανέθεσε ο ΦΟΔΣΑ προκρίνει το ΣΔΙΤ, αποφάσισαν να μεταθέσουν για αργότερα τη λήψη απόφασης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση