του Νίκου Αβουκάτου
Την πρώτη δημοτική γεωθερμική μονάδα pellet στην Ευρώπη έχουν σχεδιάσει στον δήμο Αλεξανδρούπολης.
«Έχουμε καταθέσει το αίτημά μας για τη χρηματοδότηση του έργου, ύψους περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ, ως ένα ειδικό ενεργειακό έργο. Εκτιμώ ότι σύντομα θα γίνει η έγκριση του έργου από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας», επισήμανε στη Greenagenda.gr o αντιδήμαρχος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του δήμου Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Φαλέκας.
Για τη δημιουργία της μονάδας αξιοποίησης στερεής βιομάζας ο Δήμος Αλεξανδρούπολης διαθέτει ακίνητη περιουσία (αγρόκτημα) στην περιοχή του γεωθερμικού πεδίου της Τραϊανούπολης σε έκταση 18 στρεμμάτων.
Η πρώτη ύλη θα αποτελείται κυρίως από τα υπολείμματα των ελαιώνων και λοιπά δασικά, γεωργικά και αστικά υπολείμματα (κλαδέματα).
Τα παραγόμενα pellets θα χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση των σχολικών και δημοτικών κτηρίων του Δ. Αλεξανδρούπολης, τα οποία σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης Αειφορικής Ενέργειας του Δήμου κατανάλωσαν το 2013 πάνω από 335.000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης.
«Με την αντικατάσταση των λεβήτων σε 40 δημοτικά κτήρια, κυρίως σχολεία, θα χρησιμοποιούμε τη δική μας βιομάζα ως καύσιμη ύλη και έτσι θα επιτύχουμε την απεξάρτηση μας από το πετρέλαιο. Ο αριθμός των σχολικών κτηρίων που θα εξυπηρετείται από τα παραγόμενα pellets έχει προκύψει από μελέτη της διαθέσιμης πρώτης ύλης. Αντίστοιχα, έχει προκύψει και η δυναμικότητα της μονάδας παραγωγής pellet», υπογράμμισε ο κ. Φαλέκας.
Παράλληλα, η λειτουργία της μονάδας θα δώσει πλεονέκτημα στους αγρότες οι οποίοι θα μπορούν να μεταποιήσουν τη βιομάζα τους όπου έως τώρα δεν ήταν δυνατόν. Έτσι θα αξιοποιείται η τοπική παραγωγή με αποτέλεσμα ένα πρόσθετο εισόδημα για τους αγρότες (σε ποσοστό παραγόμενου προϊόντος, όχι οικονομική συναλλαγή αλλά σε είδος) σε συνεργασία με τον δήμο.